Baba

Milyen gyakran kéne kimosni a törülközőt?

Vannak, akik háromhavonta cserélnek törülközőt, míg mások naponta. Higiéniai szempontból hányszor kéne kimosni a törülközőket?
2023. Szeptember 13.
Törülköző
Kép: Getty Images

Egy idei brit felmérésből kiderült, amelyben 2200 felnőttet kérdeztek meg arról, hogy milyen gyakorisággal cserélik és mossák a törülközőiket, az alábbi derült ki:

A megkérdezettek

  • 44 százalékuk háromhavonta tisztítja a törülközőjét,
  • húsz százalékuk havonta,
  • negyedük hetente,
  • húszból egy felnőtt minden nap.

A BBC megkérdezte Sally Bloomfield, az otthoni higiénia szakértőjét, a fertőző betegségek megelőzésének specialistáját a törülköző cseréről. A szakértő először megdöbbent a felmérés eredményeit látva.

Szerinte érdemes lenne hetente legalább egyszer kimosni a törülközőt. „Annak ellenére, hogy tisztának tűnnek, millió baktérium tapad rájuk, ami komoly egészségügyi kockázatot jelenthet” – mondta. A rendszeres mosás hiányával a baktériumok száma megsokszorozódik, később pedig már az egyszeri mosás sem fogja tudni eltávolítani őket.

Ha a hosszú ideig koszos törülköző egy mosásba kerül mással, például ruhákkal, akkor felületének tartalma át is kerülhet rájuk. A bőrönkün lévő legtöbb organizmus nem feltétlenül fertőző, de ha horzsolásokba vagy vágásokba kerülnek, az „fertőzéseket okozhat” – mondta Bloomfield. A koszos törülköző hozzájárulhat a bőrbetegségek kialakulásához is. „Ha valaki pattanásos vagy szőrtüszőgyulladástól szenved”, érdemes minél gyakrabban mosnia, tanácsolja Cristina Psomadakis bőrgyógyászati tanácsadó.

Bloomfield szerint legfeljebb két hétig használjuk a törülközőket, utána érdemes kimosni azokat.

A szakértők szerint edzéshez érdemes külön darabot használni, hiszen az izzadság letörlésekor még több baktérium kerül a törülközőre. Érdemes más törülközőt használni az arc, és másikat a test megtörlésére, hiszen vannak baktériumtípusok, melyek testünk bizonyos pontjain gyakrabban fordulnak elő. Ezeket „nem akarod az arcod közelében tudni” – mondja Bloomfield, aki szerint jobb rendszeresen alacsony, mint egyszer-egyszer magas hőmérsékleten mosni.

forrás: BBC