Baba

Ezért jó, ha koszos lesz a gyerek

Egy kis kosz nem árt - sőt kifejezetten pozitív hatással van a gyerekek egészségére, hiszen így olyan baktériumokkal kerülhetnek kapcsolatba, melyek erősítik az immunrendszerüket. Most pedig egy újabb előnyre is fény derült.
2019. Július 13.
Nem baj, ha koszos lesz a gyerek!

A földben, sárban található baktériumokban olyan zsírok is találhatóak, melyeknek gyulladáscsökkentő tulajdonságai is vannak, és az ezekkel való rendszeres “találkozás” olyan betegségek ellen is védhet, mint az asztma és a szorongás.

Nagyjából 30 éve álltak elő a tudósok az ún. higiénia-elmélettel, mely szerint azért nőtt meg számos betegség előfordulási aránya, mert egyre nagyobb tisztaságban élünk, vagyis sokkal ritkábban találkozunk a környezetünkben található mikroorganizmusokkal.

A Psychopharmacology című szaklapban most megjelent  kutatás szerzői szerint a Mycobacterium vaccae nevű baktériummal való kapcsolat segíthet a stressz hatására bekövetkező gyulladások csökkentésében, így bizonyos betegségek megelőzésében is.

Korábbi vizsgálatok már bizonyítékot találtak arra, hogy a vidéki környezetben, állatok között felnövő gyerekek immunrendszere ellenállóbb volt, mint városi társaiké, és a mentális betegségek is ritkábban érintik őket.

A szakemberek szerint a M. vaccae-ben található zsírok, illetve a hatásmechanizmusuk ismerete akár egy olyan gyógyszer kifejlesztésében is szerepet játszat, mellyel sikerrel kezelhetőek a pszichés problémák és a hangulatzavarok.

(Cikk forrása: sciencedaily.com)

Ez is érdekelhet: