Baba

A kutya erősíti a gyerek immunrendszerét

Évek óta tudjuk, hogy a kutyák kedvezően befolyásolják mentális és fizikai egészségünket. A tudósok most úgy gondolják, hogy a kutyák egészségügyi előnyei más területen is jelentkeznek.
2018. Július 20.
A kutyától erősödik a gyerek immunrendszere

Az elmúlt 5 évben számos tanulmány foglalkozott a kutya és az ember egészségével és az emberi mikrobiommal – az egészséges baktériumok milliárdjaival, amelyek a testben élnek. A tudósok úgy vélik, hogy a kutyák az otthon fellelhető baktériumok változatosabbá tételével hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez.

A kutyák valamiféle védőhatást nyújtanak- mondja Se Jin Song, a San Diego-i Egyetem kutatója.

Az emberi bélben 500-1000 fajta mikroba él. A tudósok úgy vélik, hogy fontos szerepet játszanak az immunrendszerben és a test anyagcseréjének egészséges megőrzésében. A tanulmányok azt is mutatják, hogy a mikrobák típusa és az ember környezete hatással lehet ennek sokféleségére – mondja John DiBaise, a Mayo Clinic Phoenix egyetem professzora.

“A mikrobiomot belső és külső tényezők befolyásolják” – mondja.

Az a tény, hogy az amerikaiak az idejük több mint 90% -át otthon töltik, lehetséges, hogy hozzájárul ahhoz, hogy egyre több ember asztmás és allergiás. Ha nem elég sokfélék a baktériumok, akkor az immunrendszer kihagyhat egy lépést a veszélyes és ártalmatlan baktériumok megkülönböztetésének megismerésében. Tanulmányok szerint azokban a családokban, ahol vannak állatok, a gyerekeknél kevésbé jelentkezett asztma, mint ott, ahol nem tartottak állatot.

Korábban az ember több baktériummal találkozott, de ahogy fejlődtek a higiéniás viszonyaink és sokkal kevesebb időt töltünk a szabadban, kevésbé találkozunk baktériumokkal, ami számos egészségügyi problémához vezet.

A kutyák, akik belehempergőznek a porba, növényekbe és más kutyákkal is kapcsolatba kerülnek, a baktériumok sokféleségét viszik haza, amelyek otthon életre kelnek, és segíthetik a szervezetet abban, hogy megtanuljanak különbséget tenni a barátságos és barátságtalan mikrobák között.

Tavaly egy kanadai tanulmány kimutatta, hogy a kutyákkal vagy macskákkal élő csecsemők sokkal bonyolultabb mikrobákkal rendelkeznek a beleikben, mint azok a csecsemők, akik nem éltek együtt valamilyen háziállattal. A háziállatok jelenléte jelentősen megnövelte a baktériumok gazdagságát. A kutyák idővel megváltoztatják a baktériumok összetételét, ami kevesebb allergiát eredményez a velük együtt élőknél. Leginkább a lakásban található por az, ami jelentősen eltér azokban a családokban akik tartanak kutyát, szemben azokkal akik nem. Sokkal kevésbé fordul elő a gyermekek körében asztma ott, ahol a családban kutya is van.

Több évtizeddel ezelőtt végzett kutatások azt mutatták, hogy azok a terhes nők, akik farmon éltek, állatok vették körül őket, komplikációmentesebben hordták ki a terhességüket. Valószínűleg már az anyaméhben hatást gyakorol a magzat fejlődő immunrendszerére az állatokkal való kapcsolat.

Az anya általános egészségi állapota nagyon fontos a magzat fejlődése szempontjából, ugyanebből az okból kifolyólag fontosak a mikrobák és a kórokozók. Ha az anya környezetében van kutya, akkor a feltételezések szerint az anya szervezetében a mikrobák a magzatra is pozitív hatást fejtenek ki.

(via)

Kapcsolódó cikkeink: