Baba

Varicella, azaz bárányhimlő elleni védőoltás

A bárányhimlő az egyik leggyakoribb fertőző gyermekbetegség, amely cseppfertőzéssel terjed, és használati tárgyak is közvetíthetik.
2003. December 02.

Miért van szükség bárányhimlő elleni oltásra?

Az enyhe lefolyású, jellegzetes, hólyagos kiütéssel járó, lázas megbetegedést – csakúgy, mint az övsömört – a varicella zoster nevű vírus okozza. A gyermekek többsége óvodás és általános iskolás korban átesik bárányhimlőn, a csecsemőkori és felnőttkori varicella ritka, de előfordul. A felnőttek kb. 5%-a fogékony bárányhimlőre.

A gyermekkori bárányhimlő a legtöbb esetben magától meggyógyuló, jóindulatú betegség, de súlyos szövődmények is előfordulhatnak. A betegség lappangási ideje – körülbelül 14-21 nap – után jelentkeznek az első kiütések. A beteg már 1-2 nappal a jellegzetes bőrelváltozások megjelenése előtt is fertőz. Ha valaki elkapta a betegséget, általában két hétig panaszmentes, amíg a vírusok a szervezetében szaporodnak. A betegség lefolyási ideje 1-2 hét. A viszkető pöttyök mellett gyakori a nem túl magas láz (37,5-38,5 °C), a gyengeség, étvágytalanság és hasfájás.

A bárányhimlős gyermekek a viszketős hólyagok miatt igen nyűgössé, nehezen kezelhetővé válnak. Gyakori tapasztalat az is, hogy családon belül a másodikként megbetegedő gyermeken lényegesen több hólyag jelentkezik, a harmadiknak pedig már a bőre is alig kivehető a sok hólyag miatt. A kiütések jellegzetesek.

Először színes gombostűfejnyi foltok (makulák), majd göbcsék (papulák) észlehetők, amelyeken többnyire egy napon belül megjelennek a harmatcseppre emlékeztető hólyagok (vezikulák). A hólyagok testszerte mindenütt, a hajas fejbőrön, a törzsön, a tenyéren, a talpon, sőt még a nyálkahártyákon, például a szájban is megjelenhetnek. A szerencsések átvészelik pár tucat hólyaggal, de 4-500 bőrjelenség sem ritka.

A vezikulák belseje két-három napon belül megzavarosodik, gennyessé válik (pusztula), közepe behúzódik majd pörkké szárad. A gyógyulást kimondani a pörkök leválása után lehet, de maguk a pörkök már élő kórokozót nem tartalmaznak. Az átvészelt betegség életre szóló védettséget biztosít, de a bárányhimlőn átesettek szervezetében még hosszú évekig lappang a vírus a gerincoszlop melletti idegdúcokban, és az immunitás gyengülésével – főleg idősebb korban, daganatos megbetegedés, AIDS, kemoterápia esetén – övsömör formájában újra jelentkezik.

Nagyon súlyos, végzetes lehet a bárányhimlő az immunszuprimált személyeknél. Veszélyt jelent a magzat szempontjából a terhesség alatti bárányhimlő, mely ritkán előforduló, ún. kongenitális varicella-szindrómát okozhat. A méhen belül átvészelt varicella után gyermekkorban még egy bárányhimlő már nem alakul ki, ezeknek a gyermekeknek herpes zosterük lesz, ami náluk gyakran a szemet is érinti, és rendszerint a szaruhártya homályának hátrahagyásával gyógyul. Ha a kismama a szülés előtti 5 napon belül betegszik meg bárányhimlőben, az újszülöttnél súlyos lefolyású, ún. progresszív varicella fordul elő, melynek halálozása kezelés nélkül 20%.

Mit kell tudni az oltóanyagról?

Magyarországon jelenleg kétféle vakcina érhető el a bárányhimlő vírusa ellen. Mind a kettő élő, gyengített (attenuált) vírust tartalmaz. Az egyik vakcina 9 hónapos kortól adható (csecsemők, kisgyermekek, serdülők és szeronegatív felnőttek számára), de érdemes megvárni vele a 15 hónapos kort. A védettség eléréséhez két dózis beadása szükséges. A második oltást az első oltást követő 6-10 hét múlva szokás beadni. Az oltással nagyjából 15-20 nap alatt alakul ki a védettség.

A másik hazánkban elérhető vakcina 12 hónapos és annál idősebbek aktív immunizálására alkalmas. Az immunitás kialakításához két dózis beadása szükséges, legalább egy hónap különbséggel. A védőoltás a feltételezett fertőzést követő 3 napon belül meggátolhatja a betegség kialakulását, vagy enyhíti a fertőzés lefolyását.

Bármilyen más védőoltással együtt beadható, de csak ellentétes oldalra vagy karba. Nem szívható össze egy fecskendőbe egyik oltással sem.

Mint a legtöbb vakcina, a bárányhimlő elleni védőoltás sem nyújt teljes, tökéletes védelmet, azonban a már beoltottaknál általában nagyon enyhe lefolyású lesz a betegség.

Mik az ellenjavallatok, esetleges mellékhatások?

Ellenjavallt az oltás akut, lázas betegség, terhesség alatt, neomycin-allergia, alacsony (1.5 G/l) abszolút lymphocyta-szám vagy a celluláris immunitás egyéb problémai esetén. Mellékhatásaként enyhe helyi bőrjelenségek, láz jelentkezhetnek.

www.baranyhimlo.hu.

A témáról kérdezze védőoltás szaktanács-

adónkat, Dr. Kulcsár Andreát!

Kapcsolódó cikkeink:

  • Bárányhimlő: tünetek, kezelés, veszélyek és oltás
  • Bárányhimlő
  • Nem csak gyerekbetegség – a bárányhimlő
  • Forrás: Madarász Utcai Gyermekkórház és Babaszoba.hu