Baba

Ezért lehet veszélyes a bárányhimlő!

A bárányhimlő egy igen gyakori gyermekkori betegség, amelyet a Herpes varicella zoster nevű vírus okoz. A betegség cseppfertőzéssel terjed, és bár a súlyos szövődmények igen ritkák, akár teljesen egészséges gyermekeknél is kialakulhatnak.
2010. Május 19.

Bárányhimlő

A bárányhimlő általában a tíz éven aluli gyermekek betegsége. Idősebb gyerekeknél és felnőtteknél a tünetek és a komplikációk sokkal súlyosabbak lehetnek.

A betegség sokkal gyakoribb télen és kora tavasszal. A legyengült immunrendszer fokozza a betegség szövődményeinek kialakulását. A bárányhimlő lappangási ideje 14-24 nap. Az első tünetek a láz és a fejfájás. Ezt követi a betegségre jellemző kiütések megjelenése. A kiütések igen nagy számban jelennek meg és kellemetlen viszketéssel járnak.

A bárányhimlős kiütések bárhol megjelenhetnek a testen, akár a szájüregben és a fejbőrön is. A kiütések pár nap alatt kifakadnak és leszáradnak, de gyorsan újratermelődnek.

A betegség ritka, de súlyos szövődményei

– a vírusos tüdőgyulladás

– a másodlagos bakteriális felülfertőződések

– és az encephalitis.

A betegség vírusos jellege miatt csak tüneti kezeléssel enyhíthető: fájdalomcsillapító sziruppal, sok folyadékkal és antihisztaminos krémmel segíthetjük elő a gyógyulási folyamatokat. A bárányhimlő csak igen súlyos szövődmények esetén igényel antivirális gyógyszeres kezelést, leggyakrabban ugyanis tünet és problémamentesen gyógyul.

Egyetlen megelőzési lehetősége a védőoltás, amely biztonságos, és hatékony védelmet nyújt úgy, hogy megtanítja az immunrendszert a kórokozó felismerésére anélkül, hogy a gyermeknek el kellene szenvednie a betegséggel járó tüneteket.

Kapcsolódó cikkeink bárányhimlő témában:

Forrás: Medipress