Baba

Bárányhimlő: nemet mondtak a háziorvosok javaslatára

Marad az eredeti oltási rend, a Nemzeti Népegészségügyi Központ nem változtat, hiába kérték a háziorvosok.
2019. Május 13.
Bárányhimlő: nemet mondtak a háziorvosok javaslatára

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete, valamint más szakmai szervezetek arra kérték az országos tisztifőorvost a kötelező bárányhimlő elleni védőoltás időzítésével kapcsolatban, hogy azt ne 13 és 16 hónapos, hanem 15 és 18 hónapos korban kelljen beadni.

Szerintük sehol a világon nem adják 13 és 16 hónapos korban. Ennek egyik oka az, hogy az egyéves kor körül még esetleg fennálló anyai eredetű ellenanyagok gyengíthetik a kialakuló immunválaszt. Ráadásul a jelenlegi oltási rend, melyben 12, 15 és 18 hónapos korban vannak kötelező védőoltások, további két új időponttal bővül, amely azt a téves üzenetet közvetíti, hogy így biztonságosabb oltani, miközben a bárányhimlő elleni védőoltás más oltásokkal való együtt adásának nincs szakmai ellenjavallata

A bama.hu megkérdezte a Nemzeti Népegészségügyi Központot, és azt a választ kapták, hogy az új védőoltásokat a járványügyi helyzet, a tudományos eredmények, a nemzetközi tapasztalatok figyelembe vételével az NNK javaslata alapján illesztik be a Nemzeti Immunizációs Programba. Ez alapján a gyerekek 13 és 16 hónapos korban kapják majd meg a bárányhimlő elleni védőoltást.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MedicalOnline