Gyerek

Bárányhimlő elleni oltás

Nem tartozik a kötelező védőoltások körébe a bárányhimlő elleni oltás, bár a WHO és magyar orvosok szerint is kötelezővé kéne tenni mindenhol. A bárányhimlő elleni oltás csökkenti a megbetegedés esélyét vagy szövődmény nélküli teszi.
2017. November 15.

A bárányhimlő (vagy varicella) egy cseppfertőzéssel terjedő betegség, igen gyakori a gyermekközösségekben. Viszkető, piros hólyagokkal jár és az esetek egy részében enyhe lefolyású a betegség. Sajnos azonban még az ép immunrendszerűek esetében is lehet súlyos szövődménye a bárányhimlőnek, a megbetegedések 10 százaléka súlyosnak tekinthető. Teljességgel kiszámíthatatlan, hogy kinél alakul ki a bárányhimlő szövődménye.

Súlyos szövődménye lehet a bárányhimlőnek a tüdőgyulladás, agyvelőgyulladás, májelégtelenség.

Hazánkban 1998 óta van forgalomban a bárányhimlő elleni védőoltás. Legkorábban 9 hónapos kortól adható.

A bárányhimlő elleni védelemhez 2 oltás szükséges és a két oltás között 2 hónap szünetet kell tartani. A bárányhimlő elleni oltás kb. 20 ezer forintba kerül.

Magyarországon nem tartozik a kötelező védőoltások körébe, bár nem csak a Házi Gyermekorvosok Egyesülete szorgalmazza, hanem a WHO is ezt ajánlja. A bárányhimlő elleni oltással csökken annak esélye, hogy megkapjuk a betegséget, illetve ha mégis bárányhimlősök leszünk, akkor az enyhébb lefolyású lesz és szövődmények nélküli.

További cikkeink bárányhimlő elleni oltás témakörben:

  • Bárányhimlő: tünetek, kezelés, veszélyek és oltás
  • Kötelező és választható oltások gyerekeknek- Oltási rend
  • Ingyenes a bárányhimlő elleni oltás Hódmezővásárhelyen