Gyermekbetegségek

Bárányhimlő tünetei és kezelése gyerekeknél

A bárányhimlőn általában már gyermekkorban mindenki átesik, aki nem, annál komolyabb gondok is adódhatnak később. Mit kell tudni erről a betegségről?
2017. Március 20.

Mi a bárányhimlő?

A bárányhimlő (varicella) fertőző, cseppfertőzéssel terjedő vírusos betegség, melyet a rendkívül ragályos Varicella zoster vírus okoz. Az erős fertőzőképesség miatt az óvodáskor végéig általában átesnek rajta a gyerekek. A bárányhimlő után általában egy életre védetté válnak, de előfordulhat második fertőzés is, ha az első netán nagyon korán következett be, vagy csak nagyon enyhe lefolyású volt. A bárányhimlő általában spontán gyógyul, de egyre gyakrabban jelennek meg súlyos szövődmények.

A bárányhimlő tünetei

Tünetei átlagosan 14 nap lappangási idő után jelentkeznek. Testszerte mintegy borsnyi méretű, viszkető, kiemelkedő pöttyök jelennek meg, tetejükön hólyaggal, ezek víztiszta folyadékkal telnek meg, közepük picit behúzódik, majd hamar megrepednek, kiütésekké válnak. Ezek a viszkető kiütések először az arcon, majd az egész testen jelentkeznek. Jó tudnod, hogy ez az egyetlen kiütés, amelyet a hajas fejbőrön is megtalálunk. A hólyagok a szájnyálkahártyán is megjelenhetnek, gyermeked ezért könnyen lehet étvágytalan. A hólyagok egy hétig újraképződnek, majd leszáradnak, eddig nagyon fertőzőek, később már nem. A kiütések száma néhány darabtól több százig terjedhet, de akár ezer is lehet. A bárányhimlő többi tünete már a kiütések megjelenése előtt egy-két nappal jelentkezhet, ilyenek a láz, a rossz közérzet és a fejfájás.

A bárányhimlő diagnózisa, kezelése

A jellegzetes hólyagos pattanások, valamint azok megjelenése alapján gyermekorvosotok könnyen felállítja a diagnózist. Ha a bárányhimlő tünetei nem teljesen egyértelműek, nagyon kevés a kiütés, akkor a védettség tisztázása eldönthető a vérből a varicella-antitest kimutatásával. Ez különösen kis csecsemőknél lehet kérdés, akik gyakran szinte néhány hólyaggal átvészelik a nagyobb testvértől elkapott betegséget.

A bárányhimlő első hetében, amíg a gyermek lázas, illetve amíg új hólyagok jelennek meg, ágyban kell tartanod a kicsit. A kezelés lényegében a kellemetlen tünetek csillapítását jelenti. A kiütést próbáld szárazon tartani, ha viszket a kicsi teste, hűsítő hintőport használhatsz. Vágd rövidre a bárányhimlős kis beteg körmét, adj rá zoknit, ha hagyja, ezzel is megelőzheted, hogy elvakarja a hólyagokat. A bőr viszketését langyos vizes zuhannyal is csökkenteni tudod. Zuhany után ne dörzsöld a kicsi bőrét, hanem óvatosan itasd fel puha törölközővel a nedvességet. A hólyagos bőrt ne kend semmilyen krémmel, rázókeverékkel, hogy nehogy a szervezetbe jussanak, fertőzést okozzanak a bőrön élő baktériumok. Ha gyermeked a láz miatt rossz közérzetű, csillapítsd a megszokott láz- és fájdalomcsillapítókkal (csak olyanokkal, amelyek nem tartalmaznak szalicilátot!).

Indokolt esetben vírusellenes (antivirális) kezelésre is lehetőség van, mely a fertőzés első 24-48 óráján belül adva jelentősen rövidítheti a lefolyást. Az anyatejjel védelmet nem kapó, fiatal csecsemőknél, ahol a bárányhimlő súlyos szövődményeket is okozhat, szükséges lehet gyógyszeres antivirális kezelést alkalmazni. Gyermekkorban a leggyakoribb szövődmény a hólyagok másodlagos fertőződése miatt kialakuló bőr- és lágyrész-fertőzés, ezenkívül előfordulhat szövődményként még a tüdőgyulladás, a májgyulladás is.

Mindenképp fordulj orvoshoz, ha a gyermeked nem iszik eleget, a bőre a kiütések körül pirossá, duzzadttá válik, vagy a bőr egyéb területein piros, meleg, fájdalmas területet észlelsz. Akkor is érdemes orvoshoz vinni, ha gyenge, nehezen ébreszthető fel, vagy erősen köhög, gyakran hány. Ha a láz újabb kiütések jelentkezése nélkül is megmarad, vagy a gyermeked ismét belázasodik, illetve ha szokatlanul viselkedik, vagy nehezített légzést, összefolyó hólyagokat látsz, akkor gyanakodj valamilyen szövődményre, és kérj segítséget. Ritka, súlyos esetben kórházi ápolást is igényelhet a bárányhimlő miatt a kicsi.

A bárányhimlő tipikus kiütésekkel és lázzal jár

A bárányhimlő megelőzése

A bárányhimlő szerencsére ma már védőoltással megelőzhető. A vakcina élő, gyengített vírust tartalmaz. A védőoltást 1998-ban törzskönyvezték hazánkban, mindenkinek hozzáférhető, de jelenleg nem tartozik a kötelező védőoltások közé. A két adagból álló védőoltással már kilenc hónapos kortól kialakítható a védelem. Az Országos Epidemiológiai Központ ajánlása alapján a vakcinát a gyermekek 16-18 hónapos korában a legjobb beadatni.

Még mielőtt közösségbe adnád a kicsit, beszélj a háziorvosoddal, és kérd ki a véleményét. Ha a megelőzés mellett döntesz, ne várd meg a megbetegedéses, téli időszakot, mert megfázás, láz esetén ellenjavallt a vakcina beadása.

Tudnod kell azonban, hogy a legtöbb védőoltáshoz hasonlóan a bárányhimlő elleni védőoltás sem biztosít 100 százalékos védelmet, a második adag után ritkán előfordul áttöréses bárányhimlő, de ilyen esetekben a betegség sokkal enyhébb lefolyású, nem lesz annyi kiütése gyermekednek. Ha több gyermeked van, fontos szempont még, hogy egy családon belül a második, illetve a harmadik családtag bárányhimlő-fertőzése rendszerint jóval több kiütéssel járhat, súlyosabb lefolyású, és hosszabb ideig tart. Ha óvodás gyermeked védőoltást kap, akkor egyúttal megelőzhető az is, hogy megfertőzze a kisebbet, ezzel az egész családot is megvédheted. Az oltás alkalmazása után leggyakrabban a beadás helyén jelentkező fájdalmat, bőrpírt, duzzanatot, illetve lázat és bőrkiütést észlelhetsz.

Hasznos tudnivalók a bárányhimlőről

Ha az oltást választod, összevonhatod a kötelező oltásokkal is, mivel a kötelező és egyéb választott védőoltásokkal egyszerre adható. Még a közösségbe kerülés előtt, akár a 15. vagy a 18. havi kötelező védőoltással egy időben is beoltathatod gyermekedet bárányhimlő ellen.

Újszülötted a testvérétől, rokon gyerekektől is elkaphatja élete első heteiben a bárányhimlőt. A te védettséged és a szoptatás ad neki védettséget, és valószínűleg enyhébb lesz nála a betegség lefolyása. Ha túlesett a bárányhimlőn szövődmények nélkül, tudnod kell, hogy gyermeked immunrendszere alaposan legyengült, ezért próbáld felerősíteni, hogy ne kapjon el a bárányhimlő után mindenféle mást is.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Kádár János belgyógyász, allergológus, klinikai immunológus, infektológusnak.

Forrás: Gyermekbetegségek – Kismama magazin különszám

Ez is érdekelhet: