Kisgyerek

Kéz-láb-száj betegség vagy bárányhimlő?

Ha óvodás korú gyermekeden hólyagszerű kiütések jelennek meg, automatikusan gondolhatnál a bárányhimlőre, pedig számos más betegség okozhat ilyen tünetet. Az egyik ezek közül a kéz-láb-száj betegség, amely ismét terjed a gyermekközösségekben.
2017. November 15.

Cikkünkben megmutatjuk, hogy tudod megkülönböztetni ezt a vírust a bárányhimlőtől.

A bárányhimlőt és a kéz-láb-száj betegséget is gyakran óvodai – ritkábban iskolai – közösségben kaphatják el a gyermekek, mindkét vírus cseppfertőzéssel terjed. Míg a bárányhimlő a 3-15 éves gyermekeket veszélyezteti első sorban, addig a coxsackie-vírus főként 5 év alatti gyerekeknél jelentkezik. – Mindkét betegséget elkaphatják felnőttek is, akiknek a szervezetét jobban megviselik ezek a vírusok. A bárányhimlő egy felnőtt esetében például 10-14 napig eltarthat, és erős láz is kísérheti a betegséget – tudtuk meg Dr.Cesko Izabella gyermekorvostól.

Nem jelentkeznek testszerte a kiütések

A bárányhimlő elsősorban a törzsön, arcon, hajas fejbőrön jelentkezik, de az egész testen előjöhetnek a betegség okozta „pöttyök”. Ezek kezdetben vizes hólyagok formájában tűnnek fel, amelyek később pörkösödnek – a vírus addig fertőz, amíg az összes kiütés nem lesz pörkös. A coxsackie-vírus okozta kéz-láb-száj betegség ehhez képest a szájban és a száj környékén az arcon, a fogínyen, a popsin, a tenyéren és a talpon jelentkezik kiütések, mélyen fekvő hólyagok formájában. A hólyagok főleg a szájban fájdalommal járhatnak, míg a bárányhimlő kiütései inkább erős viszketést okoznak – magyarázta a szakember.

Ritkább szövődmények

A bárányhimlő lappangási ideje 14-21 nap is lehet, amely ritkán jár együtt magas lázzal, a hólyagokról lehet egyértelműen azonosítani. A kéz-láb-száj betegség 3-6 nap lappangási idő után okoz kiütéseket, esetleg hőemelkedés, láz is jelentkezhet, és a gyermekünkön tapasztalhatunk bágyadtságot, étvágytalanságot is. – A kéz-láb-száj betegség ritkán jár szövődményekkel, de mivel a szájban található hólyagok fájdalmasak lehetnek, ezért a beteg visszautasíthatja a folyadékot, ez pedig kiszáradást okozhat.

A bárányhimlő a szövődmények tekintetében veszélyesebb: a hólyagok elfertőződhetnek, kötőhártya-gyulladást okozhatnak, extrémebb esetben pedig enkefalitiszhez, májgyulladáshoz, tüdőgyulladáshoz is vezethet a betegség – hívta fel rá a figyelmet a gyermekgyógyász.

Más kezelést igényel

A bárányhimlő kezelésénél a legfontosabb, hogy a viszketést csillapítsuk, amelyre az ecsetelés már nem javasolt megoldás: helyette bőrnyugtató zselékkel, habokkal próbálkozhatunk, amelyek nem zárják le, így hagyják szellőzni a hólyagokat. Emellett a beteg kaphat antihisztamint is.

– Néhányan úgy gondolják, a bárányhimlős gyermeket nem fürdethetik, pedig éppen ellenkezőleg, nagyon fontos, hogy gyakran zuhanyozzuk a beteget, így csökkentve a továbbfertőződés esélyét. A kéz-láb-száj betegségnél is ügyelnünk kell a megfelelő higiéniára, és ennél a betegségénél a szájnyálkahártyát érdemes külön kezelni. Ezt tehetjük lidokainos fájdalomcsillapítóval, gyógynövényes zselével vagy szájöblögetővel – tette hozzá Dr. Cesko Izabella –, ahogy fogzás esetén a fogínyt kezelnénk.

További cikkeink bárányhimlő és kéz-láb-száj betegség témákban:

  • Bárányhimlő: tünetek, kezelés, veszélyek és oltás
  • Bárányhimlő: most leszámolunk a tévhitekkel
  • A kéz-láb-száj betegség tünetei
  • Kéz-láb-száj betegség