Kisgyerek

Tiltakoznak a gyermekorvosok a bárányhimlőoltás időpontjai miatt

Ősztől kötelező lesz a bárányhimlő elleni védőoltás, ami minden orvos üdvözöl, de az oltási időpontokkal kapcsolatban nagy az elégedetlenség.
2019. Június 11.
Tiltakoznak a gyermekorvosok a bárányhimlőoltás bevezetésének módja ellen

Szeptembertől kötelező lesz a bárányhimlő elleni oltás, amit két új oltási időpontban, 13 és 16 hónaposan kell beadatni. Szeptemberben, októberben és novemberben azok részesülnek védőoltásban, akik akkor 13 hónaposak, míg decemberben már a 13 és 16 hónaposok is kapnak oltást. A vakcina két adagja az oltási rendbe úgy illeszkedik, hogy a kicsik a születésüket követően, aztán 2, 3 és 4, majd 12, 13, 15, 16 és 18 hónaposan is kapnak oltást. Azaz másfél éves korig a gyereket nem hatszor, hanem nyolcszor kell majd kötelező oltások miatt orvoshoz vinni – írja a medicalonline.hu. Az oltássorozat 6 éves korban folytatódik, majd az általános iskola 6. és 7. évfolyamában egy-egy újabb oltással zárul.

A bárányhimlő elleni oltás kötelezővé tételét a szakma régóta szorgalmazta, hiszen a betegség évente több 10 ezer embert érint, szövődményei pedig ugyan ritkán, de súlyosak lehetnek. A Nemzeti Népegészségügyi Központ statisztikája szerint tavaly 24 ezer bárányhimlős fertőzést jelentettek, míg 2017-ben 33 ezret, 2016-ban 38 ezret, 2015-ben 42 ezret, 2014-ben pedig 29 ezret. Ráadásul ezek a számok a valóságban jóval magasabbak lehetnek.

Ugyanakkor a gyermekorvosok nehezményezik, hogy az oltások időpontjáról nem történt előzetes egyeztetés, így a teljes gyermekgyógyász szakma a sajtóból tudta meg, hogy a védőoltást 13 és 16 hónapos korban kell beadni.

Annak a szülők sem örülnek, hogy gyerekükkel sűrűbben kell fölkeresniük a rendelőt.

Mivel az oltási időpontok megválasztása miatti nehézségek rengeteg orvost érintenek, április végén a hazai gyermekgyógyászati grémiumok vezetői közös levelet írtak az országos tiszti főorvosnak. Ebben azt kérték, hogy a 13 és 16 hónapos életkor helyett a varicella elleni oltás beadását engedélyezzék a 15 és 18 hónapos korban esedékes kötelező védőoltásokkal együtt. Így nem nőne az orvos-beteg találkozások száma. A bárányhimlő elleni oltás az oltóanyag alkalmazási előirata szerint a 15 és 18 hónapos korban adandó kötelező védőoltásokkal együtt is biztonságosan beadható.

“A korábbi kezdést azért sem tartjuk szerencsésnek, mert az egy éves kor körül a gyerekben esetleg még meglévő, bárányhimlő ellen védelmet jelentő anyai eredetű ellenanyagok gyengíthetik a kialakuló immunválaszt. Az oltást emiatt is célszerű inkább 15 hónapos korban megkezdeni” – mondta dr. Kádár Ferenc házi gyermekorvos a medicalonline.hu-nak. A hazai szakmai ajánlások eddig is a 15 és 18 hónapos oltási sémát javasolták. Emellett a plusz oltási alkalmak fölöslegesen növelnék a rendelői vizitek számát, arról nem is beszélve, hogy az őszi-téli hurutos időszakban sok olyan gyerek lesz, akinél az ilyenkor jellemző banális vírusfertőzések miatt nem is oldható meg a havonkénti oltás.

A tiszti főorvos válaszában több érvet is felhoz :az oltóorvosok egy része nem gyerekgyógyász, hanem vegyes körzetet ellátó háziorvos, aki nem feltétlenül rendelkezik akkora tapasztalattal a bárányhimlő elleni oltás más vakcinával együtt történő beadása terén, mint a házi gyermekorvosok.

A hatóságnak figyelembe kell vennie azt is, hogy a kötelező oltást azoknak a gyerekeknek is be kell adni, akiknek szülei esetleg kételkednek a védőoltásokban, minden mellékhatást nagyon komolyan vesznek, túlértékelnek, félnek az esetleg nem is valós mellékhatásoktól. Ettől még az ő gyerekeiket is meg kell védeni, és ha mód van rá, őket is a védőoltások mellé kell állítani. Viszont félelmüket a tiszti főorvos szerint csak fokozná, ha gyerekeik két oltást kapnának egyszerre.

A válaszból kiderül az is, hogy a 13 hónapos korban történő oltáskezdés célja az, hogy a kicsiket minél hamarabb megvédjék.

Az indokok közt szerepel az is, hogy a bárányhimlő elleni vakcina 10 európai ország oltási naptárában is 13 hónapos, vagy annál fiatalabb korban szerepel. Ezt azonban ebben a formában nem erősíti meg az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ nyilvántartása.

A tiszti főorvos válaszában kiemelte, hogy a bárányhimlő elleni oltás beadási időpontját mindenképp 13 és 16 hónapos korban tartja a legoptimálisabbnak.

Az elutasító választ követően a Házi Gyermekorvosok Egyesülete aláírásgyűjtésre kérte a kollégákat, hogy ezzel próbálják meg elérni a kötelező védőoltás beadási időpontjának módosítását. A kérést picit módosították : azt szeretnék elérni, hogy a gyerekek 12 és 18 hónapos koruk között kaphassák meg a két oltást, méghozzá úgy, hogy a két dózis között minimum 3 hónap teljen el, és az oltást akár önálló alkalommal, akár más, ebben az időszakban esedékes védőoltással együtt lehessen alkalmazni.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MedicalOnline