Kisgyerek

Kéz-láb-száj betegség

A kellemetlen tünetekkel járó kéz-láb-száj betegséget vírusok okozzák, ezért az antibiotikumos kezelés hatástalan, csupán a tüneteket enyhíthetjük. Főként nyáron és ősszel fordul elő.
2007. November 11.

Kéz-láb-száj betegség

A betegség tünetei, lefolyása

A kéz-láb-száj betegség enyhe, kontaktus útján (cseppfertőzés, nyál, orr-illetve torokváladék, széklet) terjedő vírusbetegség, amely általában gyermekközösségekben van jelen: bölcsődékben és óvodákban. A bölcsödések körében gyakoribb jelenség, amely elsősorban a pelenkázásnak, ujjszopásnak tudható be.

A betegség leginkább az 5 éves kor alattiakat érinti, de kb. 10 éves korig előfordulhat. A nagyobb gyermekeknek már fejlettebb az immunrendszere, így védettebbek e betegséggel szemben. Nem kizárt azonban, hogy serdülőn vagy felnőttön is megjelenjen a betegség, utóbbiak tünetmentes hordozók lehetnek, de megfertőzhetik a gyerekeket.

A betegség kórokozója a Coxsackie-vírus. A betegségnek nincsen speciális kezelési módja. A lappangási ideje 3-6 nap.

Először 38-39,5 Celsius-fokos láz, torokfájás, rossz közérzet, levertség, étvágytalanság jelentkezik. Ezt követően, 1-2 napon belül, apró, kerek, piros hólyagocskák jelennek meg a szájban a nyelven, a szájpadláson, a pofazacskók belső felületén, a fogínyen. A gyerek nem akar enni, mert fájdalmas a rágás, a nyelés.

Rövidesen a tenyéren és a talpon, az ujjak között is feltűnnek a három-hét milliméter átmérőjű, folyadékkal telt hólyagok. Esetenként a popsit, sőt az egész testet elárasztják a kiütések. A talpon kialakuló hólyagok miatt minden lépés fájdalmat okoz. Körülbelül öt nap alatt száradnak le, előbb barnára színeződnek, majd heg nélkül gyógyulnak. Az egész betegség hat-kilenc nap alatt zajlik le, rendkívül ritkán lép fel szövődmény. Orvosi szempontból veszélytelen, ám a hólyagok okozta fájdalom meggyötri a kisgyereket. Az evést nem kell erőltetnünk, de adjunk bőségesen inni hideg vizet.

Mivel segíthetünk és mit kerüljünk el?

Fagyasszunk neki a mélyhűtőben mézes borsmentateából jégnyalókát: ez hűsíti a száját és folyadékot csempész be a szervezetbe (jégkrémkészítő formába vagy kiürült minijoghurtos pohárba töltsük a folyadékot, majd némi fagyasztási idő után szúrjunk bele kávéskanalat).

A fagylalt, hűtött italok (szörp, tea, víz) is segítenek.

Kamilla- vagy zsályateával öblítsük le tenyerén, talpán a hólyagokat, ez összehúzza a nyálkahártyát, és csillapítja a gyulladást.

Ajánlott továbbá a puha, pépes ételek fogyasztása, amelyeket kevésbé kell megrágni. Étkezések után szájöblögetés javasolt langyos vízzel.

Kerülendőek a savas ételek és italok, pl. citrusfélék, gyümölcslevek, szénsavas italok, valamint a sós, fűszeres ételek.

A betegség nem azonos a száj- és körömfájással

Nagyon fontos és nem összekeverendő a két betegség: a száj- és körömfájás a párosujjú patás háziállatok körében (marha, sertés, kecske, szarvas) előforduló vírusbetegség. Az állatokon erősen ragályos, esetenként halálos betegség. Emberre ritkán terjed át, főként influenzaszerű tüneteket okozhat. A kéz-láb-száj betegség viszont állatról emberre nem terjed – és fordítva sem.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin