Kisgyerek

Lepkeszárny-betegség

A betegséget a parvovírusok családjába tartozó B19-es vírus okozza. Cseppfertőzés útján terjed, lappangási ideje körülbelül egy hét, ám mire a gyerek arcán megjelenik a jellegzetes kiütés, már nem fertőz.

Ijedtségre semmi ok, könnyen, szövődménymentesen gyógyuló betegségről van szó, amelyet főként gyerekek szoktak egymástól elkapni. Abból indulhatunk ki, hogy felnőtt korára a lakosság fele védettséget élvez ellene. Bár a parvovírusok állatokat is megfertőznek, a B19-es csak emberről emberre terjed cseppfertőzés útján. Angol elnevezése: Fifth Disease.

Tünetek gyerekeknél

Könnyen felismerhetjük az arcon megjelenő vörös, majd lilába hajló foltokról, melyeket az orrgyökön világosabb híd köt össze. A gyerek orra és szája közti rész sápadt-fehér marad. Erről a pillangóhoz hasonló rajzolatról kapta a betegség közszájon forgó elnevezését.

Lepkeszárny-betegség

Kollégánk kislánya, Rozi épp az aktuális járvány során kapta el a lepkevírust

Az arc után a testen is megjelennek a különböző méretű kiütések, melyek akár több centiméter átmérőjűek is lehetnek, foltszerűek, és erősen viszkethetnek. Mivel a betegség nem jár feltétlenül lázzal, és a kiütés viszket, könnyen összetéveszthető az allergiás bőrtünetekkel. A gyógyulás során belülről kifelé, körkörösen halványulnak, ez nagyjából hét-tíz napot vesz igénybe. Aki átvészelte, életre szóló védettséget szerez. Gyógyszerre nincs szükség. Itt nézheted meg, milyen a kiütés kisgyereken.

Tünetek felnőtteknél

Ha abba az ötven százalékba tartozol, aki gyerekkorában nem esett át a lepkeszárny-betegségen, és éppen felnőttként, mondjuk a gyerekeidtől kapod el, hasonló lefolyásra számíthatsz, azzal a különbséggel, hogy ízületi fájdalom és duzzanat is jelentkezhet, és kevésbé szerencsés esetben akár hónapokig is tarthat, mire elmúlik.

Kismamák lehetőleg kerüljék!

Persze könnyű azt mondani! Ám a betegség a magzatra veszélyt jelenthet, ezért indokolt, hogy a kismama kerülje a betegek társaságát. A kockázat persze nem túlságosan nagy. A terhességük során fertőződő nők magzatainak csupán öt százalékát érinti, és főként akkor, ha a babavárás első felében kapja el a kismama a betegséget. Koraszülést vagy súlyos vérszegénységet okozhat a vírus a babánál, ám fejlődési rendellenességtől, értelmi visszamaradottságtól nem kell tartani, erre ugyanis nincsenek tudományos bizonyítékok. A fertőzött kismamánál nincs szükség különösebb óvintézkedésekre, bár vannak orvosok, akik ilyenkor szükségesnek tartják a gyakoribb ultrahangkontrollt. Felmerülhet a kérdés, menjen-e dolgozni a kismama, ha munkahelyén ilyen járvány tört ki. Az otthonmaradás azonban nem tűnik ésszerűnek, mivel a betegség főként a jellegzetes kiütés megjelenése előtt fertőz. Forrás: www.cdc.gov

Ha babát vársz, és lepkeszárny betegségre utaló tüneteid vannak, orvosod a Szent László Kórházban kérhet ellenanyag-vizsgálatot. Ennek háromféle eredménye lehet: vagy kimutatja a védettséget (tehát azt, hogy már átvészelted), vagy azt, hogy még nem estél át a betegségen, vagy azt, hogy jelenleg is zajlik benned a fertőzés. Ez utóbbi esetben egyeztess az orvosoddal!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin