Kisgyerek

Csökken a rák kockázata, ha időnként betegeskedik a gyerek

Meglepő módon, az sem túl jó, ha egy gyerek soha nem beteg: a fiúk esetében ez túl magas tesztoszterinszinttel járhat együtt, ami növeli a prosztatarák kialakulásának rizikóját.
2018. Július 01.
A betegeskedésnek előnyei is vannak

Egy kutatás szerzői szerint a jó körülmények között felnövő, keveset betegeskedő fiúk szervezetében a későbbiekben több tesztoszteron termelődhet, aminek előnyei és hátrányai egyaránt vannak. Ez utóbbiak közé tartozik például a prosztata-megnagyobbodás és a prosztatadaganat megnövekedett rizikója.

Ha a szervezetnek nem kell értékes erőforrásokat áldoznia arra, hogy leküzdje a betegségeket, akkor ezt arra fordítja, hogy több tesztoszteront termeljen. A magas tesztoszteronszint erősebbé teheti a férfiakat, jót tesz a libidónak is, de sajnos súlyos betegségek rizikóját is növeli. Ugyanakkor, a túlságosan alacsony tesztoszteronszint akár terméketlenséget is okozhat. 

A szakemberek szerint a felnőttkori tesztoszteronszintet sokkal jobban befolyásolja az, hogy milyen körülmények között nő fel valaki, mint azt korábban hittük, és ennek elemzése abban is segíthet, hogy pontosabban meghatározzuk, milyen betegségekre lesz hajlamos az illetpő. A kutatás szerint a gyermekkori körülmények még az etnicitásnál és a felnőttkori életmódnál is meghatározóbbak.

A Durham University kutatói bangladesi származású férfiak tesztoszteronszintjét vizsgálták, de a férfiak egyik csoportja Nagy-Britanniában, míg a másik Bangladesben nőtt fel. Azok a férfiak, akik a gyermekkorukat Nagy-Britanniában (jobb körülmények között) töltötték, korábban mentek át a pubertáson, magasabbak voltak és természetesen a tesztoszteronszintjük is magasabb volt, mint az ázsiai országban felnövő társaiknak. 

A kutatás eredményeiről a Nature Ecology and Evolution című szaklapban számoltak be.

(via)

Ez is érdekelhet: