Kisgyerek

Küszöbünkön a szamárköhögés: több szomszédos országban is terjed

A szomszédos országokban, Szerbiában és Horvátországban is terjed a betegség.
2024. Január 11.
(Kép forrása: Getty Images)

A Infostart szerint Szerbiában a tavalyi év végéig csaknem ezer esetet jelentettek, de Horvátországban és Montenegróban is egyre növekszik a szamárköhögésben meg betegedettek száma. A szerb hatóságok szerint a helyzet aggodalomra ad okot, a szamárköhögés ellen ugyan létezik védőoltás is, ám a szülők egyre gyakrabban utasítják el azt.

Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint a fertőzés Magyarországon is újra megjelenhet, elsősorban a legyengült immunrendszerű gyerekek lehetnek veszélyben, illetve az olyan felnőttek, akiknek a védettsége már csökkent, írja a portál.

A gyermekorvos az InfoRádiónak beszélt arról is, hogy a szamárköhögés ellen Magyarországon kötelező védőoltást kapnak a csecsemők, majd később még egy emlékeztető oltást. Hazánkban a betegség már évtizedek óta egyáltalán nem fordul elő, mert kialakult a nyájimmunitás, azokat sem fenyegeti a veszély, akiknél a védettség szintje csökkent, mert nincs olyan beteg, akitől elkaphatná a fertőzést. A szakember szerint az viszont előfordulhat, hogy valaki behurcolja a fertőzést az országba, és akkor, ha a környezetében nem oltott, gyenge immunrendszerű, vagy lecsökkent védettségű személlyel találkozik, akkor az a fertőzést elkaphatja.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke kiemelte, hogy azért van szükség a korai oltásra, mert a szamárköhögésnél a gyerekek a legveszélyeztetettebbek, minél kisebb gyermek kapja el a fertőzést, annál rosszabb a gyógyulás esélye.

A szamárköhögés

A szamárköhögés (pertussis) hosszan tartó, baktérium (Bordetella pertussis) által előidézett betegség. A baktérium toxinja a légutak köhögésért felelős receptoraiban fejti ki a hatását, jellegzetes, rohamokban jelentkező köhögést idézve elő. A rohamok száma a napi 30-40-et is elérheti. A köhögési rohamok között a beteg általános állapota jó. A betegség hosszú lefolyású, hetekig, sőt hónapokig is eltarthat. Az egy évesnél fiatalabb gyermekek szamárköhögése súlyosabb lefolyású.

A szamárköhögés tüneteiről itt írtunk bővebben.

Magyarországon a szamárköhögés ellen kombinált kötelező védőoltást kapnak a csecsemők, ez DTPa – Diphteria (torokgyík), Pertussis (szamárköhögés) és a Tetanus (merevgörcs) nevekből. Az oltás 1954 óta kötelező védőoltás. A védettség kialakítása a betegség ellen alapimmunizálásból és emlékeztető oltásokból áll. A védőoltás csecsemőkorban három alkalommal kerül beadásra, majd 18 hónapos korban, Az emlékeztető oltásokat 6 és 11 éves korban adják be.