Kisgyerek

Már a szomszédban van a szamárköhögés-járvány

Horvátország után Szerbiában is terjed a betegség.
2024. Január 06.
beteg gyerek
Fotó: Getty

Szamárköhögés-járvány sújtja Belgrádot, de a betegség Szerbia-szerte terjed. A tavalyi év végéig több mint kilencszáz esetet jegyeztek fel. A legtöbb megbetegedést a szerb fővárosban, valamint a nyugat-bácskai régióban regisztrálták. Belgrádban a betegek száma meghaladta a négyszázat, korábban huszonkilenc volt a legtöbb megbetegedés, de már az is öt évvel ezelőtt. 2022-ben egyetlen esetet sem regisztráltak.
Szakemberek szerint a helyzet aggodalomra ad okot, a betegség ugyanis szinte már eltűnt, létezik ellene védőoltás is, ám a szülők egyre gyakrabban utasítják el, hogy gyermekük védőoltást kapjon.

Kikre veszélyes?

A betegség sajnos különösen veszélyes az újszülöttekre, minél idősebb ugyanis egy gyerek, annál kevésbé valószínű, hogy súlyos állapotba kerül.

A főbb tünetek:

  • hőemelkedés
  • orrfolyás
  • torokfájás
  • egyre erősödő, nem múló köhögés

Minél hamarabb születik diagnózis, annál hamarabb tudják megkezdeni az antibiotikumos kezelést.
Közben nemcsak Szerbiában, de Horvátországban és Montenegróban is eszkalálódik a helyzet.
Horvátországban már december elején nőtt a fertőzöttek száma. A helyi közegészségügyi intézet illetékese azt mondta, több mint negyven éve, 1980 óta nem volt ennyi fertőzött az országban. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a betegek többsége 10 és 14 év közötti gyermek.
Reméljük, hogy a járvány nem lépi át a határokat – persze a biológia nem ismeri az efféle korlátokat.
A szamárköhögés egyébként olyan, különböző kórokozók által okozott tünetegyüttes (szindróma), amelyet rohamokban jelentkező jellegzetes köhögés, hetekig elhúzódó kórlefolyás jellemez. Bővebben az alábbi cikkünkben olvashattok róla.