Baba

A gyerekek legrosszabb szokásai

Körömrágás, ujjszopás, hajcsavargatás és orrpiszkálás: imerősek? Aggódunk kellene miattuk, vagy "csak" nagyon idegesítő szokásokkal állunk szemben?
2016. Augusztus 17.

A gyerekek gyakran vesznek fel rossz szokásokat, a legtipikusabb ezek közül a körömrágás, a hajcsavargatás, az orrpiszkálás és az ujjszopás. A szülőket valószínűleg zavarják ezek a tevékenységek, de nyugodjunk meg, a legtöbb esetben ezek a szokások pusztán a normális fejlődési fázis folyamatai, és nem kell, hogy okot adjanak az aggodalomra.

Körömrágás

A becslések szerint a kicsik és kamaszok 30-60 százaléka rágja a körmét, így ha a te gyermeked is ezt csinálja, megnyugtatunk, nem vagy egyedül. A jelenség a fiúknál és a lányoknál is egyaránt megjelenhet, de ahogy telnek az évek, inkább a fiúkra lesz jellemző ez a rossz szokás.

Hajcsavargatás

Ezt leginkább a kislányok szokták csinálni, és a kora gyermekkorban bukkan fel először. Ha még kiskorában “kap rá” a gyerek, akkor viszonylag könnyen le fog róla szokni, de minél idősebben kezdi el birizgálni a haját, annál nehezebb lesz leállni vele. Jelezhet egyébként szorongást vagy depressziót is.

Orrpiszkálás

Bár a köztudatban úgy él, hogy csak a legapróbbak túrják az orrukat, valójába a felnőttek között is sokat találni, akik ezt csinálják. Ami ennél durvább, az az, hogy egy 1995-ös tanulmány szerint a felnőttek 91 százaléka rendszeresen piszkálja az orrát, 8 százalékuk pedig meg is eszi, ami benne van.

Ujjszopás

A csecsemőknél a legelterjedtebb, de az ovisok is gyakran szopják az ujjukat. Sok kisgyerek azért veszi a szájába a hüvelykujját, hogy megnyugtassa magát. A 4-5 éves korig tartó ujjszopás azonban fogászati problémákat okozhat, könnyebben fertőződhetnek meg a kicsik, arról pedig nem is beszélünk már, hogy a gyerekek emiatt ki is csúfolják a másikat.

Mitől alakulnak ezek ki?

Szakértők sincsenek teljesen egységes állásponton, mi okozza a rossz szokások kialakulását, de vélhető, hogy ezek általában tanult viselkedések, tehát valakitől látták. Előfordulhat, hogy pusztán unatkozik a gyerek, azért kezd bele ilyen tevékenységekbe, de van, hogy az idegességét így vezeti le.

Ha látjuk, hogy rágja a körmét a gyerek vagy éppen tekergeti a haját, próbáljunk meg rájönni, milyen stresszes élményen lehet túl, ami ezt kiváltotta. Ha találunk ilyet, akkor minden bizonnyal azért csinálja azt, amit, mert így akarja enyhíteni a feszültséget.

Hogyan lehet leszoktatni róla?

A legtöbb ilyen rossz szokást kinövi a gyerek, tehát nem kell sem erőltetni, sem siettetni semmit. De ha úgy gondolod, hogy ideje abbahagynia őket, akkor először is elmondhatod neki, miért nem szereted, ha éppen az adott tevékenységet csinálja. Egy 3-4 éves gyereknek már meg lehet magyarázni, hogy például azért nem szeretjük, ha rágja a körmét, mert utána nagyon csúnyán néznek ki az ujjacskái.

Arra viszont figyeljünk, hogy sose szidjuk le a kicsit, a büntetés vagy kinevetés is csak ront a helyzeten.

Ha viszont tudja magát kontrollálni a gyerek, azt vegyük észre és jutalmazzuk, növeljük az önbizalmat.

A szülő részéről a következetes viselkedés előbb-utóbb meghozza a gyümölcsét, és a rossz szokások eltűnnek.

(via)

Ezek is érdekelhetnek: