Kisgyerek

Ujjszopás

Örök téma, hogy káros-e az ujjszopás, és ha már szopja, akkor mikor fog, mikor kell leszoknia róla.
2011. Május 08.

Fanni – egyik olvasónk – kérdése: “hogy szoktassam le kislányomat az ujjszopásról, mire oviba megy?”

Lássuk, mit tanácsolnak az édesanyák:

1. Miért kellene leszokatni?

Az enyém négyéves, és még cumizik elalváshoz, de ez engem nem izgat. Bizonyára valami miatt szüksége van rá. Gondold át, ki vagy mi miatt akarod leszoktatni. Biztosan olyan fontos az?

Orsi

2. Az ujjszopás óvónői szemmel

Óvónőként és anyaként azt tanácsolom, ne akard leszoktatni. Pont akkor lesz ez neki fontos, amikor elválik tőled… Szólj az óvónőnek, hogy téged ez nem zavar, és kérd meg, hogy ne szóljanak rá ezért! Nyilván napközben próbáljátok ezt csökkenteni (adj játékot a kezébe, tevékenykedjetek), de például alvásnál, oviban szüksége lesz a megnyugtató cumizásra. Közben otthon keresd meg azt a puha tárgyat, plüssfigurát, rongyot, amit a legszívesebben hurcol magával az ágyba, hogy legyen helyettesítője. Minden oviba be lehet vinni „alvósállatot”. Egyébként a kislányom két és fél éves, és egyik napról a másikra abbahagyta a „cummedlizést”. Engem nagyon bántott!

Borbála

3. Hamm!

Az én kislányom is az ujját szopja, nekem az anyukám azt mondta, hogy majd egyszer jól megharapja az ujját, és akkor abbahagyja.

Diána

4. Balzsam? Na ne!

Ha a fiam lefoglalom, feladatokat adok neki, akkor eszébe sem jut. Az oviban többen is szopják az ujjukat, tehát ez nem tartja vissza az ujjszopástól. Remélem, mire suliba megy, leszokik róla. A fogorvos azt mondta, hogy az ujjszopástól rossz a foga, kenjek rá vietnami balzsamot. Háááát, inkább nem.

Ági

5. Fontos a minta

Szerintem ha látja majd a többi gyerkőcöt, akik jobbik esetben nem szopizzák az ujjukat, elszégyelli magát, és ő sem fogja. Anno én a körmöm rágtam, de a suliban pillanatok alatt leszoktam róla.

Veronika

6. Alku

Mi megbeszéltük, hogy csak alváshoz szabad, kompromisszumként.

Anna

7. Hogy szoktasd le az ujjszopásról? Sehogy!

Ha egy alig hároméves, ovis gyerek szopja az ujját, az még egyáltalán nem kóros. Nyilván valamilyen „pótcselekvés”ez a picinél (álmos, fél, vagy egyszerűen csak megnyugtatja), s amint elég érett lesz rá, ő maga fogja elhagyni ezt a szokást. Úgy tudom, ha hat-nyolc éves koráig nem szűnik meg az ujjszopás, akkor érdemes szakember segítségét kérni.

Ha mindenáron szeretnéd leszoktatni, érdemes az előttem szólóhoz hasonlóan, mondjuk, „alkut” kötni, de ha ez nem válna be, nem kell erőltetni.

Az én kislányom is szopizza az ujját, másfél éves, és már sokkal kevesebbet van a szájában a keze, mint ezelőtt három hónappal. Kitartás, türelem, és ha magától nem megy, akkor szakember!

Bernadett

8. Ha már rászoktak

A hároméveseknek még szükségük van az ujjszopásra. Ha az óvodában mondták, hogy szoktasd le, attól tartok, szakmailag nem túl felkészültek ott a pedagógusok. Ha csak elalváshoz szopja az ujját vagy akkor, amikor kimerült vagy unatkozik, az rendben van. Ha mindig a szájában van az ujja, akkor az gond. De nem leszoktatni kell, hanem megtalálni, miért van szüksége folyamatos megnyugtatásra.

Gabi

Ha neked is van véleményed, tapasztalatod erről a témáról, oszd meg itt!

Forrás: Kismama magazin