Gyermekbetegségek

Skarlát tünetei és kezelése gyerekeknél

A skarlát egy fertőző betegség, amely cseppfertőzéssel terjed. A gyermek többször is elkaphatja. Melyek a tünetei? Hogyan kezelhető? Milyen lehetséges szövődményekkel kell számolni?
2017. Március 16.

Mi a skarlát?

Heveny fertőző megbetegedés, főleg a hideg évszakban jelentkezik. Kórokozója a Streptococcus pyogenes nevű baktérium, amelynek egyes bőrkiütések keltésére is alkalmas törzsei állnak a kórkép mögött.

Elsősorban cseppfertőzéssel terjed a skarlát. A fertőzés forrása lehet a skarlátos beteg, valamint a tünetmentes baktériumhordozó, de mivel a kórokozó eléggé ellenálló, ezen egyének használati tárgyai is terjeszthetik. Ha egyszer volt már skarlátos a gyermeked, még elkaphatja másodszor is, mert nem alakul ki életre szóló védettség, csupán felnőttkorra szerezzük meg.

A skarlát tünetei

A skarlát lappangási ideje kettő-nyolc, átlagosan három nap. A tünetek hirtelen kezdődnek, hidegrázás, torokfájás, köhögés, nehezített nyelés, gyakran hányás, hasi fájdalom jelentkezik. A láz magasra szökik, elérheti a 39,6-40 fokot is. Jellemző a skarlátvörös – intenzíven gyulladt – torok, a tüszős mandulagyulladás, az állkapocsszögletben elhelyezkedő nyirokcsomók fájdalmas duzzanata.

A nyelven rendszerint eleinte fehér bevonat képződik, de a hegye és a széle élénkvörös. Néhány nap után a lepedék letisztul, így a nyelv vörössége és szemcséssége láthatóvá válik, ez az úgynevezett málnanyelv tünet. A lágy szájpad és a nyelvcsap ödémás, vörös, gyakran apró pontszerű bevérzésekkel tarkított. Legkésőbb három napon belül jelentkeznek a bőrtünetek a nyakon, hason, mellkason, majd a végtagokon. A skarlátos kiütés igen apró elemekből áll, a bőrt vörösen pontozottá, kissé érdessé, grízes tapintatúvá teszik. Előfordul, hogy a kiütés csak a lágyékhajlatra korlátozódik. Az arcon nincs kiütés, de kifejezett lehet a lázrózsa és a száj körüli enyhén sárgás sápadtság.

Skarlát esetén a láz magasra szökik, elérheti a 39,6-40 fokot is

A skarlát diagnózisa és kezelése

A kezelőorvos figyelembe veszi a kis betegen észlelhető tüneteket és a járványügyi körülményeket, azaz hogy előfordult-e több hasonló megbetegedés a gyerek környezetében (például a családi napköziben, bölcsiben vagy óvodában, játszótéri pajtások között). A diagnózist alátámaszthatják a laboratóriumi vizsgálatok (kórokozó-tenyésztés, streptococcus-antigén gyorsteszt).

Kezeletlen, szövődménymentes esetben a láz három-öt napig tart, megfelelő antibiotikumkezelésre egy-két nap alatt megszűnik. Kezelésére az elsősorban ajánlott szer a penicillin, amit tíz napig kell szedni, alternatívaként más szer csak akkor jöhet szóba, ha a penicillinkezelés valamilyen okból (például túlérzékenység miatt) kivitelezhetetlen. Az antibiotikumkezelés mellett láz- és fájdalomcsillapítás is szükséges. A korán elkezdett és kellő ideig tartó kezelés esetén a skarlátos gyermek maradéktalanul meggyógyul. Kezeletlen esetben a skarlát késői szövődményeként veseelégtelenség vagy szívelégtelenség léphet fel.

A skarlát megelőzése

Oltás nincs a skarlát ellen. Fontos a személyes higiénia, a gyakori kézmosás, hiszen cseppfertőzéssel (köhögés, tüsszentés), illetve szennyezett közös használati tárgyakkal, ezekkel való érintkezéssel terjed.

Hasznos tudnivaló a skarlátról

Mivel nehezen megy ilyenkor a nyelés, nagy a kiszáradás veszélye, oda kell figyelni a folyadékbevitelre. Párásíts (a száraz levegő fokozza a garatirritációt), és inkább pépes ételekkel kínáld a kicsit!

A skarlát által megbetegített gyermeken el kell különíteni, használati tárgyait fertőtleníteni szükséges. Az antibiotikummal kezelt kicsi a második naptól már nem fertőz, kezelés nélkül viszont csak a harmadik hét után válik fertőzésmentessé.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Vojnisek Zsuzsanna gyermekgyógyász, gyermek-gasztroenterológusnak.

Ezt is érdemes elolvasni: