Kisgyerek

Mikor kell antibiotikum mandulagyulladásra?

A torok- és garatgyulladás az egyik leggyakoribb betegség gyermekkorban. Általában vírusok okozzák a megbetegedést, így antibiotikum nélkül gyógyul. Ha azonban bakteriális eredetű, szükséges antibiotikum szedése.
2017. Október 16.

A torok-garatgyulladást gyakran kíséri láz, orrfolyás, köhögés, tüsszögés. Ennél a betegségnél fordul elő leggyakrabban, hogy antibiotikumot írnak fel, de a mellékhatások és a bakteriális rezisztencia miatt mindenképpen megfontolandó az antibiotikum adása.

A légúti fertőzéseket kb. 70 százalékban különféle vírusok okozzák (pl. adenovírus vagy influenza vírus).

A tünetek között találjuk a fájdalmas nyelést, a lázat, az orrfolyást, könnyezést, piros torkot, hígabb székletet és a torokfájást.

A vírusos torokgyulladás nincs gyógyszer, a fájdalmat lehet csillapítani paracetamol vagy ibuprofen tartalmú gyógyszerekkel. Bő folyadékfogyasztás, ágynyugalom segíti a gyógyulást.

Más a helyzet azonban a bakteriális mandulagyulladással, ebben az esetben a leggyakoribb kórokozó a Streptococcus pyogenes. Cseppfertőzéssel terjed. A kórokozó egy toxint termelve kiütést okozhat, ez a skarlát.

Vírusos vagy bakteriális?

Az, hogy vírus vagy baktérium okozza-e a betegséget könnyen kimutatható gyorsteszttel vagy a torokváladék tenyésztésével, ezért ezek hiányában sokszor feleslegesen írnak fel antibiotikumot.

Ha a teszt vagy a torokváladék beigazolja a bakteriális fertőzést, úgy antibiotikum szedése javasolt, általában ez penicilint jelent, allergia esetén ún. makrolid típusú antibiotikum javasolt. A tünetek hamar javulnak, de így is 10 napig kell szedni a gyógyszert.

A bakteriális torokgyulladás szövődményei lehetnek a középfülgyulladás, a kiszáradás, a tályog vagy az arcüreggyulladás.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Feltétlenül forduljunk orvoshoz, ha erős torokfájdalom. nyáladzás, légzési-, nyelési nehézség, 3 napot meghaladó láz vagy bőrkiütés jelentkezik.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Torokgyulladás és mandulagyulladás: tünetek és kezelés gyerekeknél
  • Torokgyulladás
  • 8 bevált módszer a torokfájás csillapítására
  • Forrás: gyogyhirek.hu