Kisgyerek

Jelek, hogy streptococcus fertőzött meg

Csecsemő- és gyermekkorban többféle streptococcus is megfertőzheti a kicsiket, ezek mindegyike más-más tünetekkel jár. Nagyon fontos, hogy kezelni kell a betegségeket, mert igencsak veszélyes szövődményei is lehetnek a fertőzéseknek!
2016. Május 27.

Streptococcus fertőzés

A streptococcusok fertőző baktériumok, melyek különböző tünetű betegségeket okozhatnak, ezek csoportja A-, B-, C- betűvel vannak jelölve. A görög sztreptosz (lánc) és kokkosz(bogyó) szavakból jött létre. A csoport tagjait “bogyó” alakú baktériumok képezik, melyek láncszerűen rendeződnek. Egy síkban zajlik a sejtek osztódása, az utódsejtek összetapadnak egymással és ezek alkotnak láncokat. Erre utal az elnevezés.

A leggyakoribb fertőzések

A leggyakoribb streptocccus fertőzés okozta betegség gyermekeknél a torokgyulladás, melynek egyértelmű jele, hogy fáj a pici torka. A streptococcusos torokgyulladás különösen gyakori az óvodás és iskolás korú gyermekeknél.

Bőrbetegséget is okozhat streptococcus baktérium. Bőrfertőzés akkor léphet fel, amikor a gyermek bőre érintkezik a fertőzött orr-, vagy torokváladékkal.

Egyéb, streptococcus-fertőzés okozta megbetegedések közé tartozik a tüdőgyulladás, az agyhártyagyulladás, a vérmérgezés, az ízületi gyulladás és a skarlát. Az egyik legsúlyosabb , amikor a vese is megbetegszik, reumás láz lép fel a gyermeknél. Ha a fertőzés megfelelő módon kezelve van, akkor ezek a súlyosabb szövődmények megelőzhetőek.

Míg néhány betegség tünete enyhébb, mások nagyon komolyak és veszélyesek is lehetnek. Az egyik legsúlyosabb csoportja az úgynevezett húsevő betegség, ami nagyon gyorsan megöli a szövetet. Ez a csecsemőkre és idősekre jelent a legnagyobb veszélyt.

A streptococcus toxikus szindróma is nagyon komoly megbetegedést jelent. Ez akkor lép fel, amikor egy toxin által készített baktérium kerül a szervezetbe és nagyfokú vérnyomás-változás jelentkezik.

Jelek és tünetek

Ha 3 évesnél fiatalabb gyermeket fertőz meg a streptococcus, akkor nála még lényegesen enyhébb tünetek jelennek meg, mint az idősebbnél. Csecsemőknél az első tapasztalható tünet a láz és az erőteljes orrfolyás, ingerlékenység, csökkent étvágy, duzzadt mirigyek a nyakon.

Az idősebb gyermekeknél magas lázzal járó, csúnya, piros begyulladt torok a jellemző, gennyes, fehér foltok lehetnek a mandulán, szintén duzzadt mirigyek a nyakon.

Amit megtehetsz

Meleg, sós vízzel gargalizáltasd gyermeked, ezzel enyhítheted a kicsi torokfájását. Abban az esetben, ha lázas, gyulladt a torka, duzzadt a nyirokcsomója, akkor mindenképpen fordulj orvoshoz!

Kezelés

Az orvos általában gyorsan diagnosztizálni tudja a fertőzést, ha megnézi a gyerek torkát, megtapogatja a nyirokmirigyeket.  Esetenként torokváladék levételére és laboratóriumi tenyésztésre is szükség lehet. A fertőzés kezelése antibiotikummal történik.

Kilátások

Abban az esetben, ha az orvos antibiotikumot ír fel a gyermeknek, néhány nap alatt rendbe kell, hogy jöjjön, vagyis viszonylag gyorsan teljesen fel fog épülni. A nem (vagy nem megfelelően) kezelt streptococcus okozta torokgyulladás azonban veszélyes is lehet, hiszen a fertőzés továbbterjedhet, és fül- vagy arcüreggyulladás is lehet a szövődmény. Még súlyosabb esetben pedig akár a veséket is megtámadhatja a baktérium.

Megelőzés

A streptococcus okozta torokgyulladás könnyen terjed, a kisgyerekek könnyedén átadhatják egymásnak a fertőzést, egyrészt cseppfertőzéssel (vagyis köhögéssel, tüsszögéssel), másrészt érintéssel. Streptococcussal fertőzött gyermeket semmiképpen ne vigyünk közösségbe, csak teljes gyógyulás után!

Kapcsolódó cikkeink streptococcus fertőzés témában: