Kisgyerek

Vörös bársony kiütés

A skarlát kórokozói különféle Streptococcus-baktériumtörzsekből származnak, ezért nem mindig jelent védettséget a már kiállott betegség, és oltással sem előzhető meg.
2007. November 11.

Nemcsak közvetlen cseppfertőzéssel terjed, a kórokozók tárgyak közvetítésével is fertőznek, ezért szalad végig egy-egy közösségen hamar a betegség.

A hirtelen jelentkező fejfájás, magas láz, torokfájás, nyelési nehézségek mellé egy-három nap múlva az egész testet beborító, szinte egybefüggő, apró daraszerű kiütés társul. Jellegzetes, hogy a száj környékén nincs pír, így az a piros és duzzadt arcon fehérnek tűnik.

Vörös bársony kiütés

A kiütések lefelé vándorolnak, majd három nap múlva elhalványulnak, egy-két hét múlva pedig bőrhámlást tapasztalunk. A nyirokcsomók és a mandula duzzadt, a nyelv kezdeti fehéres-szürkés lepedékét málnaszerű pirosság váltja fel. Lázcsillapítás mellett antibiotikumos kezelés szükséges a kórokozók elpusztításához.

Az antibiotikumot kapó gyerek néhány nap múlva jobban érzi magát, és már nem fertőz, de a gyógyszerkúrát azért folytatni kell.

Ezek is hasznosak lesznek:

  • Pici és piros, mi az? Babák és kiütések
  • Kiütés: a betegség okozza vagy a gyógyszer?
  • Csecsemő- és kisgyermekkori kiütéses betegségek
  • Az árulkodó nyelvcsap
  • Forrás: Kismama magazin