Kisgyerek

8 bevált módszer a torokfájás csillapítására

A torokfájás bár önmagában ritkán veszélyes, komoly gondokat okozhat, ha a gyerek a fájdalom miatt hosszabb ideig nem hajlandó enni vagy inni. Néhány varázslatos tipp azonban segíthet megelőzni a komolyabb bajokat.
2013. Március 12.
8 bevált módszer a torokfájás csillapítására (fotó: Getty Images)

1. Sok-sok folyadék

Ha a gyerek torokfájásra panaszkodik, érdemes erőteljesen megemelni a napi folyadékbevitelt. Ha a nyálkahártyák hidratáltak maradnak, akkor sokkal hatékonyabban tudnak harcolni, míg ha kiszáradnak, akkor a repedésekbe mélyen be tudják magukat fészkelni a kórokozók.

2. Ágynyugalom

Mint minden betegségnél, a torokfájásnál is fontos a pihenés. Persze, ha a gyermek nem kívánja az ágyat, akkor ne kényszerítsük, de teremtsünk nyugalmat, pihenésre alkalmas körülményeket számára.

3. Csodaszer a meleg leves

A szűrt húslevesben rengeteg táplálék van, sótartalma pedig gyulladáscsökkentő hatású. A mézes, citromos tea is segít, mert a méz gazdag antioxidáns-forrás.

4. Párásíts!

Télidőben a fűtés miatt kiszárad a lakás levegője – ilyenkor nagy segítség egy párásító. De nem kell feltétlenül sok pénzért beszerezni egyet! Ugyanolyan hatékony az is, ha a gyerek szobájába teszed száradni a vizes ruhát.

5. Torokfertőtlenítő tabletta

Érdemes lehet torokfertőtlenítő tablettát is adnod a gyermeknek, mindig az életkorának megfelelő készítményt válaszd.

6. Sós vizes gargalizálás

Ha a gyermek bírja, akkor naponta 3-4 alkalommal enyhe sós vizes gargalizálás ajánlott.

7. A hideg is segít

Képes enyhíteni a torokgyulladást a hideg, hűvös ételek fogyasztása is. Ez lehet hűvös gyümölcs, de jégkrém is.

8. Fájdalomcsillapító

Sok gyerek egyszerűen azért nem hajlandó inni, mert fájdalmat okoz számára a nyelés. Ha azt látod, hogy ez az akadály, nyugodtan adj neki egy kis fájdalomcsillapítót, ibuprophen vagy paracetamol hatóanyag tartalmú gyógyszert. Acetilszalicilsav tartalmú gyógyszert 12 éves kor alatt ne adjunk gyerekeknek.A torokfájásnak több oka is lehet, ezért mindenképpen érdemes megmutatni az orvosnak a beteget, ha néhány napon belül nem javul a betegség, sőt, ha egyenesen rosszabbra fordul. Vannak azonban olyan tünetek, amelyekkel haladéktalanul fel kell keresni az orvost: ha nyelési vagy légzési nehézségeket okoz a fájós torok, ha bedagad a gyerek nyaka, ha nem tudja kinyitni a száját, vagy ha merev lesz a nyaka, és nem tud biccenteni. Akkor is muszáj orvoshoz menni, ha nem hajlandó inni, mert fennáll a kiszáradás veszélye.Ezek is érdekelhetnek immunrendszer témában: