Gyermekbetegségek

Torokgyulladás és mandulagyulladás: tünetek és kezelés gyerekeknél

A torokgyulladás és a mandulagyulladás is gyakori a kicsiknél, azonban utóbbi többször fordul elő. Mit kell tudni ezekről a gyulladásos betegségekről?
2017. Április 25.

Mi a torokgyulladás és a mandulagyulladás?

A torokgyulladás a garat nyálkahártyájának gyulladása, amely a torok fájdalmát okozza. A mandulagyulladás pedig a torokmandula gyulladásos állapota, amely gyakran a torokgyulladás kísérője. Mandulagyulladásnak nevezik még azonban az orrgaratmandula és a nyelvgyöki mandula gyulladásos megbetegedését is. Bár mindkét betegség igen gyakori, a kicsiket elsősorban a mandulagyulladás érinti, a torokgyulladás jellemzően az iskolásoknál jelentkezik nagyobb arányban.

A kórokozók mindkét betegség esetében cseppfertőzés útján és fertőzött tárgyak közvetítésével jutnak a garatba. A fertőzésre való fogékonyságot növeli a köhögés, a szennyező részecskék belélegzése, az allergia is. Az esetek kétharmadában vírusos fertőzésből alakul ki garatnyálkahártya-gyulladás, amelyhez gyakran társul másodlagos bakteriális fertőzés. A mandulagyulladás kórokozója is rendszerint vírus. De előfordul bakteriális fertőzés is, ennek megállapítása az orvos dolga.

A torokgyulladás és a mandulagyulladás tünetei

A torokgyulladás a torok, ritkán az orrgarat égő, kaparó érzésével kezdődik, krákogás, köhögési inger, fülbe sugárzó nyelési fájdalom kíséri. Főleg hőemelkedést tapasztalhatsz, de gyermekednél magas láz is felléphet. A környéki nyirokcsomók gyakran fájdalmasak, duzzadtak.

Ezzel szemben a mandulagyulladás többnyire magas lázzal, hidegrázással kezdődik. A garat fájdalma erős, gyakran sugárzik a fülbe, a nyaki, az állkapocs alatti és a fül mögötti nyirokcsomók fájdalmasan duzzadtak. Gyermeked ajkai vérbők, cserepesek lehetnek, a száj nyitása és a nyelés fájdalmas és nehezített, a nyelv lepedékes, a lehelet bűzös. Az orrgaratmandula gyulladása általában a torokmandula gyulladásával együtt fordul elő, ezért a kettő tünetei többnyire azonosak. Gyermeked nehezen vesz levegőt az orrán keresztül, és nagyothall, ami rossz fülkürtműködésre és a középfül érintettségére utal. Kisbabádnál előfordulhat önállóan is az orrgaratmandula gyulladása, amely önmagában is súlyos állapotot idézhet elő, ezért különösen figyelni kell rá.

A torok- és mandulagyulladás gyakori jelenség a kicsiknél

A nyelvgyöki mandula gyulladása szintén a garatmandula gyulladásával fordul elő. A nyelési fájdalom és a bő nyálfolyás ebben az esetben jellemzőbb, jellemző tünet, hogy a nyelv mozgatása is nehéz lehet.

A torokgyulladás és mandulagyulladás diagnózisa, kezelése

Orvosod megnézi gyermeked torkát, a garatot, a mandulákat, és megtapogatja a környéki nyirokcsomókat. A torok gyulladása esetén megvastagodott, vérbő garatot lát, amelyen sárgás, tapadós váladék, illetve vörös szemcsés kiemelkedések lehetnek. Fontos a rendszeres lázmérés, de írd fel az időpontokat és az eredményeket is, mert a láz alakulása önmagában is segíthet a diagnózisban. A garatváladék mikrobiológiai vizsgálata segít a kórokozó azonosításában, de ez több időt vesz igénybe.

Mandulagyulladás esetén orvosod piros, duzzadt garatmandulákat lát, illetve azokon gombostűnyi, fehéres-sárgás pontokat vagy valamivel nagyobb sárgás foltokat (tüszők) állapíthat meg. Előfordul, hogy ezek a lepedékszigetek összefolynak, ilyenkor a mandulák felszínét egybefüggő lepedék borítja. Tüszős mandulagyulladásról tehát akkor van szó, ha a kezdeti magas láz, a torok- és a nyelési fájdalom, a mandulák vérbősége és a lepedékképződés mind egyszerre megfigyelhetők. A bakteriális eredet megállapítása két módon történhet, az egyik a torokváladék bakteriológiai vizsgálata, a másik a Streptococcus-antigénteszt, amely 15 perc elteltével ad eredményt. A gyógyszeres kezelés megkezdése előtt ez segíthet a terápia eldöntésében.

Tudnod kell, hogy a torokgyulladás bevezető vagy kísérő jelensége lehet más súlyos fertőző betegségeknek, a rubeolának, skarlátnak vagy a kanyarónak, de ezek a sikeres védőoltások eredményeként ma már nem jellemzőek hazánkban.

A torokgyulladásnak kezelésénél a tüneteket lehet enyhíteni: fontos az ágynyugalom, a bőséges folyadékfogyasztás, a láz- és a fájdalomcsillapítás. Bakteriális fertőzés esetén a szövődmények megelőzése miatt antibiotikumos kezelést is kap gyermeked.

Heveny mandulagyulladás esetén szintén a szövődmények megelőzése érdekében legalább nyolc-tíz napon át nagy adagban kap gyermeked antibiotikumot. Fájdalom- és lázcsillapítókkal csökkentheted a fájdalmait. Ha nagyon fájdalmas a nyelés, nagyobb gyermekednek is próbáld meg pépesíteni az ennivalót. Figyeld meg, amúgy is jobban fogja szeretni ilyenkor a meleg, folyékony ételeket, a leveseket, meleg tejet, teát, kakaót. A nyak vizes borogatásával is tudod enyhíteni a fájdalmas gyulladást.

A megfelelően és időben kezelésbe vett torok- illetve a mandulagyulladás általában egy-két hét alatt gyógyul, fontos azonban megemlíteni, hogy a kezeletlen vagy nem jól kezelt Streptococcus-fertőzésnek lehetnek szövődményei. A torokmandula melletti tályog képződése a betegség helyi szövődménye, súlyos torokfájás, nyelési fájdalom, a szájnyitás nehezítettsége és jellemző “dünnyögő” hang kíséri.

A torokgyulladás és mandulagyulladás megelőzése

A torok- és a mandulagyulladás is szezonálisan terjed, a járványos időszakban könnyen megkapják a kicsik. Fertőzéses időszakban próbáld kerülni a tömeget, a közösséget, ha teheted, még a bölcsődét, ovit, családi napközit is. Sétáljatok sokat télen is a szabad levegőn, ne mondjatok le a játszótérről, levegőzésről a legnagyobb hidegben se, ezzel is erősíted gyermeked immunrendszerét. Az időjárásnak megfelelő réteges öltözködés mellett a vitamindús táplálkozás, a kiegyensúlyozott életmód is segít gyermeked egészségének megőrzésében. Ha a családban lázas, torokfájásos megbetegedés jelentkezik, kerüld a közvetlen testi érintkezést, figyelj rá, hogy gyermeked ne egyen, igyon más evőeszközével, poharából.

Hasznos információk

Ha visszatérő nálatok a mandulagyulladás, érdemes felkeresni fül-orr-gégészt, és kivizsgáltatni a gyermeked, hogy nincs-e megnagyobbodott orrmandulája vagy garatmandulája.

A cikk a Kismama magazin Gyermekbetegségek különszámában jelent meg.

A cikk elkészítésében nyújtott segítséget köszönjük dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáternek.

További cikkek a témában: