Kisgyerek

A kanyaró tünetei a gyerekeknél

Európában egyre több a kanyarós megbetegedés, Romániában egyenesen kanyarójárvány volt. Nézzük, melyek a kanyaró tünetei.
2017. Március 06.

A kanyaró tünetei a gyerekeknél

Romániában tavaly kanyarójárványban volt: 3071 ember betegedett meg, és 16 beteg meghalt. Akkor Makón, négy egészségügyi dolgozónál is kanyarót igazoltak, az ÁNTSZ pedig arra figyelmeztette a Romániával határos megyéket,hogy ellenőrizzék az MMR-oltottságot. A WHO nemrégiben arra figyelmeztetett, hogy drámaian terjed a kanyaró Európában: Ebben a helyzetben nem árt tudni, hogy melyek a kanyaró tünetei.

A kanyaró egy olyan fertőző betegség, amely az egész világon elterjedt ás elsősorban a csecsemőket és a kisgyerekeket veszélyezteti.

Magyarországon a kanyaró elleni védőoltás a kötelező oltások közé tartozik. Trivalens, azaz háromkomponensű oltást alkalmaznak, amellyel egyidejűleg oltanak be a kanyaró, a mumpsz és a rubeola ellen (MMR).

A kanyaró Magyarországon is egyike volt a gyermekkor leggyakoribb fertőző betegségeinek. Amióta minden gyermek számára kötelező a kanyaró elleni védőoltás, azóta szinte teljesen eltűnt Magyarországon a betegség.

Magyarországon a 15. hónapot betöltött babák oltandók. Emlékeztető oltást a 11 évesek kapnak az általános iskola 6. osztályában. Elmaradt oltás bármely életkorban pótolható!

A kanyarót a paramyxovírusok családjába tartozó RNS-vírus okozza. Zárt légtérben cseppfertőzéssel nagyon gyorsan terjed.

A kanyaró lappangási ideje 9-11 nap. A kezdeti tünetek már az 5-6. nap környékén megjelennek. Ezek általában a következők:

– bágyadtság,

– fejfájás,

– étvágytalanság,

– levertség, rossz közérzet,

– hőemelkedés,

– hányás,

– hasmenés,

– hurutos tünetek.

Az ezt követő 4-5 napban erősödnek a tünetek, amelyek:

– piros torok,

– magas láz,

– köhögés,

– rekedtség,

– erős orrfolyás,

– kötőhártya-gyulladás.

Ezt követően megjelennek a betegségre jellemző nyálkahártya-tünetek is: a garaton és a szájban kiütések, a szájnyálkahártyán, a kisőrlő fogak magasságában pedig megjelenik az úgynevezett Kopik-folt, amely sárgásfehér, grízszerű felrakódás.

A bőrön lévő kiütések a 14. napon jelentkeznek, a halántékon és a fül mögött kezdődnek, majd az arcon is megjelennek a gombostűfejnyi, vörös foltok, melyek a duzzadt bőrből emelkednek ki. Pár nap alatt az egész testet ellepik ezek a foltok, melyek helyenként összefüggően jelentkeznek. 4-5 nap alatt barnás árnyalatúvá válnak, majd eltűnnek. A foltok hámlással szűnnek meg.

A kiütések ideje alatt a láz is állandó megmarad.

A kanyaró szövődménye lehet agyvelőgyulladást, amely az egyik legsúlyosabb szövődmény. Okozhat még légúti szövődményeket is: tüdőgyulladást, gégegyulladást, légcső-gyulladást, hörghurutot, középfül-, melléküreg-gyulladást, gyomor-, és bélhurutot, kötőhártya-gyulladást vagy szívizomgyulladást is.

Kapcsolódó cikkeink kanyaró témában: