Gyerek

Rengeteg gyerek került kórházba az elmúlt napokban

A pécsi gyerekklinika már tele van.
2024. Február 14.
orvosnál
Kép: Getty Images

Telt ház van a gyerekosztályokon, rengeteg gyerek került kórházba az elmúlt napokban légúti fertőzés miatt. Van olyan iskola, ahol a diákok egyharmada beteg, számolt be az ATV Híradó.

,,Minden évben január második fele, február első hete egy olyan 3-4 hetes periódus az, amikor ez a járványos időszak van. Ez az enyhe idő kedvez a járvány terjedésének. A farsangok a gyermekközöségekben, zárt terekben való megjelenések mind-mind a vírus terjedésének ad táptalajt” – magyarázta Varga Sándor, egy győrteleki háziorvos. 

Az ország délnyugati részén is sokan vannak, akik torokfájás, orrfolyás, láz és hasonló légúti fertőzésre utaló tünetekkel jelentkeznek a gyerekek. A Pécsi gyerekklinikán is telt ház van már a kórtermekben. 

,,Rengeteg betegünk van, jelenleg is az osztályunk tele van, minden kórteremben, minden ágyon fekszenek betegek. Igazából ebben az időszakban a vírusinfekciók száma, nem csak az influenza, hanem az egyéb légúti vírusfertőzések száma is magas számot mutat” – magyarázta Nagy Péter, a PTE gyermektüdőgyógyásza.

A múlt heti adatok alapján már azt lehet tudni, hogy országszerte 47 ezren fordultak orvoshoz felsőlégúti tünetekkel.

Az orvosok szerint a betegek döntő többsége megússza szövődmények nélkül a fertőzést, de az eddigi tapasztalatok alapján egy hét kell a teljes gyógyuláshoz.