Gyerek

Vakbélgyulladás tünetei a gyereknél

Honnan tudhatom, hogy a gyermekemnek vakbélgyulladása van? Milyen tünetekre kell fokozottan figyelnem? Íme egy lista, amely segítséget nyújthat.
2016. December 21.

Vakbélgyulladás tünetei a gyereknél

A vakbélgyulladást, amely valójában a féregnyúlvány ismeretlen eredetű gennyes gyulladása, a vakbélszakasz elzáródása okozza.

A vakbélgyulladás diagnosztizálása az egyik legnehezebb sebészeti feladatok közé tartozik, hiszen igen változatos tüneteket produkálhat, és ezek között nincs egy olyan sem, amely önmagában megbízhatóan jelezné a betegséget.

Gyermekek esetében ráadásul ezek a tünetek sokszor másféle betegséget utánozhatnak, így a gyermekkel először gyakran a házi orvosnál jelentkeznek a szülők.

Mivel gyermekkorban a vakbélgyulladás miatt következik be a legtöbb sürgős műtéti beavatkozás, ezért fontos, hogy idejében felismerjük a tüneteket, és időben megkapja a gyermek a szakszerű orvosi ellátást.

A betegség veszélye abban rejlik, hogy a féregnyúlvány perforálhat(kilyukadhat), melynek következményeként a fertőzött béltartalom a hasüregbe juthat, és súlyos hashártyagyulladást okozhat.

Ha az alábbi tünetek közül kettő vagy három is jelentkezik a gyermekednél, akkor felmerülhet a vakbélgyulladás gyanúja. Nézzük, milyen tünetekre kell figyelned szülőként!

1. Rossz közérzet, étvágytalanság

Gyermekek esetében gyakori, hogy a rossz közérzet és étvágytalanság, sőt akár a hirtelen jelentkező ételundor a kezdődő figyelmeztető jel.

2. Köldök körüli, gyomortáji fájdalom

A fájdalom kezdetben tompa, majd fokozatosan erősödik.

3. A fájdalom 24 órán belül a jobb alhasba vándorol

A jobb alhasba vándorló fokozódó fájdalom elsősorban tizenéves korban jelentkező speciális tünet, kisebbeknél kevéssé jellemző.

4. Hányinger, hányás

Tipikus tünet lehet gyermeknél. A gyomor -és bélhuruttól az különbözteti meg, hogy vakbélgyulladás esetében akkor jelentkezhet, amikor a fájdalom már hosszabb ideje fennáll.

5. Láz

Vakbélgyulladás során hőemelkedés, vagy nem túl magas láz jelentkezhet a gyermeknél az első tüneteket követő 24-48 órában.

6. Megváltozott széklet

Székrekedés, de akár híg széklet is kísérheti a vakbélgyulladást. A hasmenés – amely nem bőséges – kevéssé jellemző tünet gyermekkori vakbélgyulladás esetén.

7. Húgyúti tünetek jelentkezése

A húgyúti közelségben elhelyezkedő féregnyúlvány esetében gyakoribbá válik a vizelési inger, amelyhez fájdalom is társulhat. A vizelet véres is lehet.

8. A has általában puha, de nyomásérzékeny

Jellemző a jobb alhas érzékenysége, amely – ha finoman megnyomod -, fájdalmat okozhat a gyermeknek.

9. Mozgás, köhögés provokálhatja a fájdalmat

Amennyiben gyermekünk már nagyobb, érdemes megkérni, hogy köhögjön: ha ez fájdalommal jár, elég egyértelmű jelnek lehet tekinteni. Az ugrálás szintén jó provokációs teszt: kérjük meg a gyerkőcöt, hogy ugráljon mindkét sarkán, vagy ugorjon le egy alacsonyabb székről. Vakbélgyulladás esetén ez esetben is fájdalom jelentkezhet.

10. Megváltozik a testtartása

A fokozódó fájdalom miatt jellegzetesen féloldalasan görnyed, vagy védekező testtartást vesz fel a gyermek. Fekvéskor szintén oldalt fekszik, lábait felhúzza.

Minél kisebb a gyermekünk, a vakbélgyulladás folyamata annál gyorsabban halad előre. Amennyiben tehát a hasi tünetek a legcsekélyebb gyanút is felvetik, a kórházi felvétel indokolt.

Összességében fontos tudni, hogy a hirtelen, előzmények nélküli hasfájások, amelyek 4-6 órán belül nem szűnnek meg, hanem kifejezetten fokozódnak, azonnali sebészeti vizsgálatot igényelnek.

A vakbélgyulladást laboratóriumi vizsgálatok és hasi ultrahang segítségével lehet egyértelműen azonosítani, és minden esetben a féregnyúlvány műtéti eltávolítására kerül sor.

Ez is érdekelhet: