Baba

Gondok a pelenka alatt, avagy, ha piros a babapopsi

Piros popsival sajnos csaknem minden anyuka találkozik, amíg pelenkás a gyermeke. Mi okozza ezt a kellemetlen tünetet, és hogyan segíthetünk, hogy jobb legyen a baba közérzete?
2002. Október 08.

A leggyakoribb fartáji gyulladás – amely csaknem minden csecsemőnél egyszer vagy kétszer előfordul pelenkás korában – az ún. pelenkadermatitis. Ez a bőrbaj tulajdonképpen irritatív kontakt dermatitis, a bőrrel közvetlenül érintkező anyag “mérgező” hatására jön létre. A bőrgyulladás mértéke és jellege függ a csecsemő bőrállapotától.

Amennyiben hámhiányos a csecsemő bőre, ha károsodik a bőr védőgát-rendszere, akkor fokozódik az irritatív bőrgyulladás kockázata. Az irritáló anyag koncentrációja is szerepet játszik a reakció súlyosságában. Az sem közömbös, hogy mennyi ideig érintkezik a bőrizgató anyag a csecsemő bőrével.

A pelenkadermatitisben az irritáló tényező a vizelettel és széklettel átitatott pelenka. A meleg és a dörzsölés igen, ám immunológiai mechanizmusok itt nem játszanak szerepet.

A gyakori fürdetés nem előnyös, különösen akkor, ha a fartájat különféle fertőtlenítő fürdetőkkel vagy más szerekkel kezelik. A fertőtlenítők nagy része – különösen csecsemőknél – tömény formában izgató hatású.

Mi okozhatja a popsi kipirosodását?

Az allergiás kontakt dermatitis valamilyen antigénnel való érintkezés után jön létre immunológiai folyamatok közvetítésével. A bőrkiütést megelőzi az elsődleges túlérzékenyítő fázis. Ezek után az antigén bejut a bőrbe, és bizonyos speciális sejtek felveszik, majd továbbadják különleges lymphocytáknak, amelyek később “emlékeznek” az antigénre. Az allergiás bőrgyulladás bevezető fázisa – a lappangó időszak – egy hétig tart.

Az újabb találkozás a bőrgyulladást keltő anyaggal már elindítja a bőrpírral, nedvezéssel járó folyamatot, és az antigénnel (vegyszer, gyógyszer, növényi eredetű anyag stb.) való újbóli érintkezés után már néhány órával bekövetkezik a heves bőrgyulladás.

Csecsemőknél és kisgyermekeknél ez a fajta bőrgyulladás ritka. Nem mintha ők nem találkoznának gyógyszerrel, vegyszerrel, stb., de az ő immunrendszerük éretlen, és csak később válik teljes értékűvé, így a speciális bőrgyulladás nem tud létrejönni. Ez a felfogás teljességében már nem tartja magát, mert a csecsemőknél, kisdedeknél végzett rátevési allergiás próbák gyakran pozitívak.

A veleszületetten érzékeny bőrű, ekcémás (atopias dermatitis) csecsemők körében mindkét kontakt dermatitis forma létrejöhet: gyakoribb az irritatív, de az allergiás eredetű is előfordulhat. A kontakt dermatitis tünetei: általában éles határú, vörös, hámló, esetleg nedvező bőrfelület látható, amely az ártalom határának megfelelően helyezkedik el.

Pelenkadermatitis esetén az összefolyó, éles határú, vörös, hámló terület, a széklet, vizelet és dörzsölés hatásának leginkább kitett fartáji domború felszínen jelentkezik. Az érintett bőrön vörös, apró kiütések, hólyagocskák jelentkeznek, amelyek megnyílnak és nedvező, kiterjedt, vörös bőrgyulladást okoznak. Később – akár allergiás, akár irritatív jellegű – a heves tünetek mérséklődnek, és barnásvörös, megvastagodott bőrterület marad vissza. A csecsemők fartáján a két bőrgyulladásformát nehéz egymástól elkülöníteni.

Az irritatív pelenkadermatitis oka – a fent említett tényezőkön kívül -, hogy a székletben lévő enzimek a vizelet carbamidját elbontva a vegyhatást lúgos állományba terelik.

A magasabb pH a széklet-enzimeket aktiválja, és ezek károsítják a csecsemő fartáji, már eleve megviselt bőrét. Ehhez hozzáadódik még egyes mikroorganizmusok (sarjadó gombák, gennykeltő baktériumok) kedvezőtlen, súlyosbító hatása is.

Szülők gyakran megkérdezik a bőrgyógyászt enyhébb-súlyosabb pelenkadermatitis esetén, hogy a textilpelenkához való visszatérés esetleg megoldaná-e a gondot.

Csökkenne-e a pelenkadermatitis súlyossága és előfordulásának gyakorisága? Határozottan azt válaszolhatjuk, hogy inkább növekedne az előfordulási arány és a súlyosság is. Az abszorbens gélmaggal ellátott eldobható pelenka csökkenti a pelenkatáji bőrgyulladás gyakoriságát.

Az eldobható papírpelenkák esetleges illatosítóanyagai, széli ragasztóanyaguk ritkán, de okozhatnak allergiás reakciót, ahogyan a mosószerek, tisztítószerek is.

Milyen egyéb betegség fordulhat elő fartáji területen, és mikor kell ezekkel szakemberhez fordulni? Előfordulhat még gombaeredetű, hámló, szélén gennyesedést okozó gyulladás, pikkelysömör, ótvar, rühesség, cinkhiány tünetei, rosszindulatú folyamat makacs bőrtünete. Ezek esetén többnyire bőrgyógyász szakorvos tud csak segíteni.

Milyen tünetekkel járnak a felsorolt betegségek?

A gombás gyulladás a szélén hámló, esetleg kis gennyes csomókkal járhat, az ótvar azonban mindig gennyes hólyagocskákkal jelentkezik, és utána kerek, hámfosztott felszínek maradnak. A seborrhoeás dermatitis, az ekcéma bőrelváltozásai meghaladják a pelenkával fedett terület határát, máshol is van kiütés. A pikkelysömör ritka csecsemőknél, ha előfordul, hasonlít a fenti bőrbajokhoz, csak sajátságosan hámló és megvastagodott a bőr.

Anyagcsere-betegségek, hiányállapotok is okoznak fartáji kiütést, de ezek a bőrtünetek nem befolyásolhatók, csak az egyszer használatos, nagy nedvszívó képességű pelenkák használatával, nyugtató kenőcsös kezelés mellett. A rendhagyó vagy nagyon makacs fartáji folyamat esetén – ha az a fenti elvek szerinti kezelésre nem javul – szakorvoshoz kell fordulni, aki tisztázza, hogy miről is van szó, és előírja, hogy a korszerű pelenkán kívül milyen kezelés szükséges.

Kapcsolódó cikkeink:

VIII. évfolyam, 10. szám

Forrás: Egészségtükör