Baba

Ha piros a popsi

Újdonsült szülők réme, amikor a baba addig selymes tapintatú, rózsaszín popsiján vörös pöttyök, hólyagocskák, netán sebes, nedvedző, gyulladt területek alakulnak ki. Pelenkadermatitisz. Mi ez és mit lehet tenni ellene?
2009. Február 11.

Ha piros a popsi

Irritatív bőrgyulladás

A leggondosabb ápolás mellett is előfordulhat, így szinte minden csecsemőnél egyszer-kétszer elő is fordul a szobatisztaság eléréséig a pelenkadermatitis. Ez a pelenkával fedett bőrterületen létrejövő, fartáji bőrgyulladás, mely a meleg, a nedvesség, a dörzsölés, a székletben lévő baktériumok és a vizelet együttes irritáló hatása miatt alakul ki.

Különösen gyakori volt a hagyományos pelenkák használata idején, amikor a baba bőre hosszan érintkezett a vizeletes, nedves textillel, amely egy vízhatlan műanyag gumibugyiba is be volt csomagolva, mintegy dunsztkötésben tartva a csecsemő altestét. A modern, abszorbens (nedvességszívó, őrző) gélmaggal ellátott, eldobható pelenkák jól védik a bőrt. Elterjedésük nyomán jelentősen csökkent az irritatív bőrgyulladások száma, de teljesen kiküszöbölni ezeket nem tudják, hiszen több tényező is részt vesz a kialakulásukban.

Szerepet játszik a bőr állapota, hiszen például az eleve száraz, hámsérült, atópiás bőr könnyebben sérül. Az irritáló anyag koncentrációja is befolyásolja a tünetek súlyosságát (tehát nem mindegy az sem, mit eszik a baba), és végül nagyon fontos, mennyi ideig érintkezik a bőr az irritáló anyaggal.

A kontakt irritatív bőrgyulladásnak van allergiás eredetű változata is, amely valamilyen antigénnel (immunválaszt kiváltó anyaggal) való érintkezés után jön létre immunológiai folyamatok közvetítésével. Ez az allergén anyag lehet vegyszer, gyógyszer, növényi eredetű anyag. Például allergiás bőrkiütést okozhat a rosszul kiöblített textíliában lévő mosószermaradvány is.

Vörös foltok a babapopsin

Ha piros a popsi

Irritatív kontakt bőrgyulladás esetén először piros, apró kiütések, hólyagocskák jelentkeznek, amelyek később megnyílva éles határú, vörös, hámló, nedvedző bőrfelületet eredményeznek. Először a (magasabb pH-jú) vizelet és a széklet “marásának” és a dörzsölésnek leginkább kitett domború részeken jelenik meg a bőrprobléma, de ha kezeletlenül marad, kiterjedhet a hajlatokra is. Kislányok szeméremajkai körül is bepirosodhat, begyulladhat a bőr.

Később a heves tünetek mérséklődnek, és a dermatitisszel érintett területen barnásvörös, megvastagodott bőrfelület marad vissza. A csecsemő popsiján más betegségek, fertőzések is okozhatnak bőrelváltozásokat, gyulladásos tüneteket, különösen, ha az a bőrfelület eleve hámhiányos, sérült. Így gombás fertőzés okozhat például hámló, a szélén gennyesedéssel járó gyulladást, de előfordulhat pikkelysömör, ótvar, rühesség, megjelenhetnek a bőrön a cinkhiány tünetei, netán rosszindulatú folyamat makacs bőrtünete is. Ezért ha a baba bőrén lévő foltok, gyulladásos területek a kezelés, ápolás ellenére makacsul megmaradnak, visszatérnek, orvoshoz kell fordulni velük.

Mit tehet a szülő?

Ha a baba bőrén kiütések, gyulladt foltok jelentkeznek, kezeljék a patikákban erre a célra felírt kenőcsök valamelyikével. Ezek antiszeptikus adalékot is tartalmaznak, tehát megakadályozzák a hámsérülések baktériumokkal való felülfertőződését, és hámosító hatásúak, így többnyire gyorsan rendbe teszik a bőrt.

Legalább ilyen fontos azonban a pelenkadermatitisz megelőzése. A pelenkázás az egyik leglényegesebb teendő a csecsemő ápolásában, bőrének karbantartásában is ennek van a legnagyobb szerepe. Nem mindegy, milyen pelenkát használnak: a baba nagyságának, bőre érzékenységének, a széklet- és vizeletürítés gyakoriságának megfelelően kell kiválasztani.

Fontos a pelenka gyakori váltása, a széklettel, vizelettel szennyezett bőrfelület gondos tisztítása után. Ez történhet langyos vízzel (csap alá tartva a baba popsiját vagy vizes vatta segítségével) vagy az erre a célra kifejlesztett törlőkendők valamelyikével, babaolajos vattával is. Szappanra, fertőtlenítő szerekre nincs szükség, ez utóbbiak irritáló hatásúak is lehetnek.

A túl gyakori fürdetés sem szerencsés, hiszen hajlamosabbá teszi a baba bőrét a kiszáradásra. A széklet és vizeletmaradványok eltávolítása után az egészséges bőrű csecsemő esetében is érdemes víztaszító babakrémmel, babaolajjal, hintőporral kezelni a popsi érzékeny bőrét, hogy a befülledéstől, kipállástól védjük. Utána jöhet a friss pelenka, illetve, ha mód van rá, (megfelelő hőmérsékletű szobában vagy nyaranta) minél gyakrabban maradjon szabadon a baba bőre.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: HáziPatika.com