Baba

3 fontos kérdés a babapopóról

Soha akkora figyelmet nem szentelünk az emberi végtermékeknek, mint csecsemőkorban. Vajon mik a leggyakoribb kérdések?
2011. November 06.

Mitől alakul ki popsikiütés, és mit tehetünk ellene?

Érzékeny bőrű kisbabának már az is elég, ha néhány percig rajta marad a kakis pelenka, rögtön pirosan virít a popsija. A csak anyatejet fogyasztókra ez kevésbé jellemző, inkább attól kezdve számíthatunk rá, ha már más ételeket is eszik. Antibiotikumkúra alatt erős hasmenés és emiatt gyulladt popsibőr okozhat fájdalmakat a picinek. Megelőzésként olyan popsikenőcsöt válassz, amely gyulladáscsökkentő összetevőket, például dexpantenolt vagy cink-oxidot és lanolint is tartalmaz. Az utóbbi pedig bőrvédő, zsiradékpótló hatású.

Antibiotikumkúra után vagy közben, ha a kicsinek szájpenészfertőzése van, a gombás kiütések a popsiján is megjelenhetnek, hiszen a meleg, nedves pelenkabugyor igazán eszményi feltételeket teremt a gomba szaporodásához. Ebben az esetben az orvos ír fel gombaellenes gyógykenőcsöt. A pisi ammóniatartalma is csúnyán kicsípheti a baba popsiját. Hagyd szabadon minél többet, és cseréld gyakran a pelust. Add rá lazán, hogy járhasson a levegő a bugyorban.

Figyelj oda, hogy megfelelő időnként cseréld a pelenkát, kakis pelust akkor se hagyj rajta, ha fél órán belül a harmadik pelenkát adod rá, és épp csak egy kicsit rottyantott bele

Éjszaka is tisztába kell tenni?

Általában csak akkor, ha bekakil, vagy annyira átpisili a pelenkát, hogy át kell öltöztetni. Az éjszakai bekakilás inkább csak az első hetekben fordul elő, a ruha átázása azonban bármikor, főként olyankor, amikor sokszor szopik éjjel a baba. Ha pelenkacserére van szükség, csendben, félhomályban, minden felhajtás nélkül kerüljön rá sor.

Érdemes az ágyatok mellé készíteni egy kosárkát a pelenkázás hozzávalóival, így pillanatok alatt lebonyolíthatod a cserét. Előfordulhat, hogy túlságosan felélénkül a baba, ha viszont látja, hogy néhány centire tőle hangosan szuszognak és alszanak a szülei, ő is hamar követi a példájukat. Jól tartó bodyval megakadályozhatod, hogy a pelenka résein keresztül kicsurogjon a pisi.

És mi van akkor, ha zöldet kakil?

A zöld kaki önmagában, ha más tünete nincs a csecsemőnek, nem utal betegségre – tudjuk meg szakértőnktől, dr. Veres Gábor gyermek gasztroenterológustól. – A színt a zöld epefesték okozza, amely a béltartalom gyors áthaladása miatt nem szívódhatott fel. Ha sokszor egymás után zöld színű a baba széklete, elképzelhető, hogy szopáskor túl hamar kerül egyik mellről a másikra, így túl sok híg, laktózban dús első tejet szopik, s ez enyhén hashajtó hatású.

Hagyd tovább az első mellen, várd meg, amíg alaposan kiüríti. Zöld lehet a babakaki akkor is, ha a kicsinek éppen hasmenése van valamilyen fertőzés vagy antibiotikumkúra miatt, néha pedig az is megfigyelhető, hogy a fogak áttörését kíséri ez a jelenség.

Ezek is érdekelhetnek:

Forrás: Kismama magazin