Baba

A kiszáradás jelei a babáknál

A dehidratáció nem játék, az apróságok pedig sokkal jobban ki vannak téve a kiszáradás veszélyének, mint a felnőttek.
2016. Június 23.

Ha a kisbabánk kiszáradt, az azt jelenti, hogy kevesebb folyadék került a testébe, mint amennyi távozott (akár hányás, hasmenés, láz, vagy izzadás útján). A kiszáradásnak több fokozata létezik, mutatjuk mire kell figyelnünk!

Korai, vagy a kiszáradásra utaló tünetek:

  • Hat óránál tovább marad száraz a pelusa
  • Ha a széklete sötétebb és erősebb szagú a szokásosnál
  • Letargikus
  • Ajkai száradtak, repedezettek
  • Könnyek nélkül sír

Komolyabb kiszáradás jelei:

  • Beesett szemek
  • Hideg kezek és lábak, amik foltosnak tűnnek
  • Aluszékonyság, nyűgösség
  • Beesett kutacs (a csecsemő koponyájának puha alkotórésze a koponyavarratok találkozóhelyén)

Mit tegyünk, ha a pici kiszáradt?

Először is legyünk nagyon figyelmesek, a kisbabák ugyanis nagyon könnyen és hirtelen képesek a kiszáradásra. Ha a tünetekből úgy tűnik, ez áll fenn, ne habozzunk cselekedni. Ha babánk az erősebb, komolyabb kiszáradás jeleit mutatja, azonnal vigyük orvoshoz.

Más, nem sürgős esetben is érdemes felvenni gyermekorvosunkkal a kapcsolatot, lehet, hogy saját szemével szeretné látni, hogy van gyermekünk. Ha úgy ítéli meg, hogy a baj nem a súlyosabb csoportba tartozik, utasíthat minket, hogy adjunk folyadékot babánknak.

Amennyiben 3 hónapnál fiatalabb gyermekünk, nagy valószínűséggel azt fogja az orvos tanácsolni, hogy maradjunk az anyatejnél, vagy tápszernél, de kínáljuk neki sokkal gyakrabban. Ha a baba 3 hónapos, vagy már elmúlt annyi, az anyatej, vagy tápszer mellett egy speciális folyadékot is javasolhat a doktor, ami segít feltölteni a szervezet só- és folyadék- (elektrolit) szintjét. A legtöbb gyógyszertárban ezek az elektrolit folyadékok beszerezhetők, de mindenképpen kérjük ki a gyógyszerész véleményét is!

Ezeknek a folyadékoknak az adagolása, ha az orvos másként nem rendelkezik, a baba korából és súlyából számítható ki. Általánosságban azonban elmondható, hogy körülbelül három-négy óránkénti adagolással, 0, 45 kilónként 5 teáskanál (kb. 25 ml). Szóval ha például gyermekünk 6,8 kg, akkor 75 teáskanálnyi, vagyis kb. 375 milliliternyi folyadékot adjunk. A pontos adagoláshoz azonban kérjük ki az orvos, vagy gyógyszerész véleményét!

Ezt is érdemes elolvasni: