Gyermekbetegségek

Campylobacter-fertőzés tünetei és kezelése gyerekeknél

A Campylobacter elsősorban hasmenéses tüneteket okoz. Mennyire veszélyes ez a fertőzés és hogyan védekezhetünk ellene?
2017. Április 25.

Mi a Campylobacter-fertőzés?

A Campylobacter egy bélrendszeri fertőzést okozó baktériumnemzetség, tagjai hasmenéses panaszokat váltanak ki: az ilyen betegségek nagyjából negyede ezekhez köthető. Az általuk okozott problémák leggyakrabban kettő-négy éves gyerekeknél jelentkeznek.

A Campylobacter-fertőzés tünetei

A fertőzés fő tünete a gyomor- és bélhurut, beleértve a hányást és a hasmenést is. Mindezt rossz közérzet, levert állapot, hasi fájdalmak, esetenként súlyos görcsök is kísérik, a hasmenés néha véres és nyákos is lehet. Időnként magas, 39-40 fokos láz jelentkezhet. Megesik, hogy a betegség tünete egyedül a láz, emésztőszervi panaszok nem alakulnak ki. A fertőzés rendszerint négy-öt nap alatt lezajlik, spontán gyógyul, a kórokozó kiürül a szervezetből. Nagyon ritkán és igen súlyos esetben a fertőzés terjedhet a véráram útján is: ekkor az emésztőrendszeren kívüli szervek is megbetegedhetnek.

A Campylobacter-fertőzés diagnózisa, kezelése

A betegség megléte már a tünetek alapján sejthető, a pontos diagnózis felállításhoz pedig székletmintára, illetve annak laboratóriumi elemzésére van szükség.

Kezelése alapvetően tüneti, melynek során a betegség általában spontán gyógyul. Ekkor a gyereknek nem kell feltétlenül antibiotikumot szednie, legfontosabb a folyadék- és ionpótlás. Ez azért is fontos, mert a kicsik rengeteg folyadékot veszítenek, ami pótlás nélkül súlyosbíthatja a betegséget, az ionháztartás felborulása káliumhiány révén önmagában is hasmenést okoz. Szükség lehet görcsoldásra, mellette pedig lázcsillapításra.

A Campylobacter-fertőzés esetén gyakori a magas láz

Antibiotikumot csak akkor rendel a szakember, ha a kis beteg állapota pár nap alatt nem javul jelentősen, a székletvizsgálat pedig igazolja, hogy a fertőzést a Campylobacter baktérium okozza.

A Campylobacter-fertőzés megelőzése

A Campylobacter jól viseli a meleget, de a főzést nem bírja. Emiatt fontos, hogy a nyáron eltett fogásokat ne csak melegítsd, hanem forrald, főzd. A kórokozó gyakran fordul elő fagyasztott ételekben, különösen fagyasztott baromfiban. Emiatt figyelni kell arra, hogy ilyesmit csak jól átsütve fogyasszatok. A kórokozó alapvetően állatról terjed, szárnyasokról és szarvasmarhákról jut egyéb élelmiszerekre, illetve közvetlenül az emberi szervezetbe. A szarvasmarhákban a kórokozó bélrendszeri baktériumként van jelen, így az állatok húsa nem jelent kockázatot, viszont a nyers tej igen. Emiatt fontos, hogy a piacon vásárolt termelői tejet hőkezeld!

Lényeges az is, hogy a megmaradt ételeket minél előbb hűtsd le, legalább 5 fok körüli hőmérsékletre vagy ez alá, mivel a magasabb hőmérséklet kedvez a kórokozók szaporodásának.

A Campylobacter fertőzés forrása gyakran a háziállat, emiatt fontos, hogy kutyát és macskát lehetőleg ne tartsatok a konyhában, illetve állatsimogatás és étkezés között mossatok alaposan kezet.

Hasznos információk a Campylobacter kapcsán

A gyógyulás szempontjából sokat számít, hogy a gyerekeknek mennyire erős a bélflórájuk, emiatt hasznos lehet a probiotikumok szedése. Utóbbi különösen akkor fontos, ha valakinek érzékeny a bélrendszere.

A cikk a Kismama magazin Gyermekbetegségek különszámában jelent meg.

A cikk elkészítésében nyújtott segítséget köszönjük dr. Harasta Edit sebész, gasztroenterológusnak.

További cikkek a témában:

Az anyatej az ételmérgezéstől is véd

Antibiotikumok az élet első éveiben

Hányás és hasmenés gyerekkorban