Baba

Veszélyes tévhit a 10 másodperces szabály

Több millió ember tartja magát az úgynevezett "tíz másodperces szabályhoz", amely szerint az ételt még meg lehet enni, hogy csak pár másopercig érintkezett a padlóval.
2016. Április 05.

A szakértők szerint azonban ez a régi elmélet tévhit, s az emberek egyharmada teszi ki magát komoly egészségügyi kockázatnak valamilyen „néma gyilkos” révén, amikor megeszi a földről felvett ételt. A kutatókat különösen az olyan káros háztartási kórokozók kockázata aggasztja, mint az E-coli és a salmonella. Ezek a baktériumok ugyanis egy szempillantás alatt hozzátapadnak az ételekhez, tehát a leejtett falatokat mindenképpen szemétbe kell dobni, függetlenül attól, mennyi ideig érintkezett a padlóval.

A Kärcher cég megbízásából készített közvélemény-kutatás azt mutatta, hogy a megkérdezettek 37 százaléka megeszi a konyha padlójára esett ételt, 38 százalék pedig még a nappali szoba padlójára esett falatokat is felveszi és elfogyasztja. A felmérésből az is kiderült, hogy a válaszadók közel fele csupán légfrissítőt használ otthona takarításához, egynegyedük pedig elismerte, hogy csak akkor takarít, amikor valami kellemetlen szagot érez.

Dr. Lisa Ackerley higiénia szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy nemtörődöm hozzáállásunk a háztartási kórokozókhoz komoly veszélyt jelent az E. coli és a salmonella fertőzés miatt. Dr. Ackerley szerint az otthonunkban fellelhető legrosszabb baktériumok olyan „néma gyilkosok”, amelyeket nem lehet látni vagy kiszagolni, de mindössze hét óra leforgása alatt képes egyetlen baktérium olyan iramban osztódni, hogy több millió baktériumból álló bacitelep keletkezzen.

A szakértő azt is hozzátette, hogy a főként a kutyák felelősek a mikroorganizmusok – köztük a coliform baktériumok, az E. coli, a Campylobacter és a salmonella, valamint az ürülék – behordásáért a szabadtérről a négy fal közé.

Kapcsolódó anyagok:

Baba és kutya egy családban – érvek és ellenérvek

vírus, amit nem érdemes fél vállról venni

Ritkábban asztmások a tanyán nevelkedő gyerekek

Forrás: Medipress