Család

Veszélyes konyhai trükk a TikTokról: ne tisztítsd így a fakanalaidat

Bár a TikTok takarítós szekciója a forralós módszertől hangos, nem biztos, hogy valóban ez a legjobb trükk a fakanalaid mélytisztítására.
2023. Július 13.
Fakanalak és konyhai eszközök kerámia edényben konyhapulton
Fotó: Getty Images

A konyha az a terepe a lakásnak, ahol nem lehet eleget takarítani – főleg akkor nem, ha valaki tisztaság- és higiéniamániás. Mindig lehet találni egy-egy kevésbé szem előtt lévő zugot, konyhai gépet vagy eszközt, amiről kiderül, hogy elkelne neki egy kis extra tisztítás. Persze nem szabad ebbe túlságosan belekeveredni, hiszen nem mi vagyunk a lakásunkért, hanem fordítva, és ha az alap higiénia megvan, akkor nagy gond nem lehet, de ha számodra a takarítás és a rendrakás nem nyűg, hanem pusztán elvégzendő feladat vagy akár kikapcsolódást jelentő tevékenység (igen, vannak ilyenek, nem is kevesen!), akkor biztosan nyitott vagy a szupernek ígérkező trükkökre.

Újabban a takarítós tartalmat gyártó TikTokerek a fakanalakra „pörögtek rá”, vagyis arra, hogy ezeket az eszközöket nem árt időnként „mélytisztítani”. Hogy mit is jelent ez? A mindennapos tisztítás melletti időnkénti alaposabb, intenzívebb tisztítást. Nézd csak például az alábbi videót:

A fakanál népszerű és praktikus konyhai eszköz, rengeteg mindenre lehet használni. De vajon miért van szükség a mélytisztításra?

  • Pont ezért, mert gyakran és sokféleképp használod
  • A fa repedéseiben könnyebben megülnek a szennyeződések, mint a fém vagy a műanyag eszközökben
  • A puhább anyagba akár bele is szivárognak dolgok – például ezért nem szabad gluténérzékenyeknek már másra is használt fakanállal főzni, mert a glutén benne maradhat a fában

A Better Homes & Gardens cikke szerint a #WoodenSpoonCleaning (fakanáltisztítás) ötmilliónál is több megtekintést ért el TikTokon, és a legnépszerűbb módszer a forralás. A népszerű TikTokerek állítják – és mutatják, hogy a fakanalak kiforralásával rengeteg szennyeződéstől lehet azokat megszabadítani. A videókon látható, hogy a fa eszközök 5-20 perces forralása során hogyan változik a víz átlátszóból barnára – állítólag azért, mert a forrásban lévő víz a fába mélyen beleivódott szennyeződéseket is eltávolítja. A szakértők szerint azonban ez azért nem pontosan így van, és a módszer nem egyértelműen hatékony.

Tisztít, de roncsol

A forralással az a legnagyobb gond, hogy közben kitágul a fa, repedések keletkezhetnek benne, és meg is vetemedhet. Aminek köszönhetően egyrészt kevésbé lesz funkcionális az eszköz, másrészt a nagyobb repedésekben a további használat során sokkal jobban meg tudnak tapadni a szennyeződések. Ráadásul a forralás hatására a fában természetesen jelen lévő olajok mennyisége csökken, ami az eszköz további sérüléséhez, repedezéséhez vezethet.

Mosd jól a fát

Szakértők szerint az alábbi lépésekkel sokkal hatékonyabban biztosíthatod a fakanalaid tisztaságát.

  • Minden használat után mielőbb mosd el őket mosogatószeres vízzel.
  • Ne áztasd őket hosszan, igyekezz minél előbb megszárítani őket.
  • Ha nagyon rátapadt a zsíros szennyeződés, keverj össze egy kis szódabikarbónát vízzel, és a pasztával dörzsöld be a kanalat.
  • Dörzsöld át, majd langyos folyó vízzel alaposan öblítsd le.
  • Kipróbálhatsz kimondottan konyhai eszközökre készült, bio faápoló olajat. Egy-két havonta használva meghosszabbíthatja a kedvenceid használhatóságát.

Forrás: Better Homes & Gardens