Kamasz

Ezt mindenképp tudnod kell a TikTokról, ha szülő vagy

Jelenleg a Tiktok a legmenőbb közösségi oldal a tizenévesek között. Nem árt, ha tudjuk, hogy védhetjük meg a kamaszt a veszélyektől.
2022. Szeptember 24.
TikTokozó kamaszok
A kamaszok nagy része TikTokozik

A maga 3 milliárd letöltésével a TikTok számít a legnészerűbb közösségi oldalnak a kamasz gyerekek között. A 12 éves besorolást kapó alkalmazás pörgős, rövid formátumú videóival eléri a digitális bennszülöttekként is emlegetett Z-generáció magas ingerküszöbét. A TikTok a gyors (15 mp vagy 3 p-s) videóival a felgyorsult világ leképződése. A videók gyorskajája.

A TikTokon bárki gyorsan készíthet kreatív klipet mindenféle videóvágási ismeret nélkül, így hamar ad sikerélményt. Bárkiből lehet pillanatok alatt véleményvezér, kortól, nemtől függetlenül. Ugyanakkor rendkívül addiktív – hamar rá lehet csavarodni a like-vadászatra. A minden mennyiségben és minőségben elérhető, szórakoztató tartalom, az alkotás öröme és a villámkapcsolat lehetősége a kortársakkal instant dopaminforrássá teszi a TikTokot a fiatalok számára.

Milyen veszélyeket tartogat?  

A TikTok elődje, a Musical.ly még 2014-ben indult el, majd 4 évvel később egy pekingi vállalat felvásárolta, és beolvadt a kínai TikTokba. A mobilalkalmazás fő témája eleinte az úgynevezett zenére/szövegre tátogás volt. Most már a komoly, megrendítő videóktól a humoros videókig minden van a TikTokon. Rengeteg zene, hangfile, effekt közül választhatunk. Sok-sok táncos vagy egyéb kihívás indult a TikTokról. (Tegyük hozzá, számos veszélyes is.)

Az egyik potenciális veszély, hogy bárki írhat üzenetet, hozzászólást bárkinek. Mivel arctalanul lehet az “igazságot és az észt osztani”, így alkalmanként kíméletlenül kritizálják, bántják a TikTok-userek egymást. Ennek negatív hatása az önbizalom csökkenése, szorongás, evészavar, depresszió, sőt, akár öngyilkosság is lehet.  Az Unicef egy 2020-as felmérése szerint a gyerekek 60%-át csúfolták már az online térben, a lányok 55%-át zaklatták is, ez utóbbi arány a fiúknál 27%.

Szintén veszélyforrás a nem gyereknek való tartalmak (18 pluszos vagy félelmet keltő videók), amikbe óhatatlanul is belefut a kamasz. Szintén káros lehet az idealizált, filterezett világ is, ami torzíthatja a formálódó személyiségüket. Önértékelésük mélyrepülésbe kezdhet. Irreális célokat tűzhetnek ki célul.

Persze az nem megoldás, ha teljesen elzárjuk az elektronikai eszközöktől a kamaszt. (Ám amennyire tudjuk, érdemes visszaszorítani a kütyüzést.) El kell fogadni, hogy a telefon, táblagép, laptop most már az élet része. A kamaszok ezek segítségével kommunikálnak, online csatornán keresztül kapják az iskolai feladatokat, leckét, információkat. A felkészüléshez is itt gyűjtik az infókat. A pandémia pedig még jókorát lökött ezen a folyamaton – évekkel felgyorsult az élet digitalizációja. 

Hogy tehetjük biztonságossá a TikTokot a gyerek számára? 

Egy tini csak 13 éves kor felett regisztrálhat, és ha még nincs 16 éves, akkor a TikTok a fiókját automatikusan priváttá teszi. 

Első lépésként regisztrálj egy TikTok fiókot! Ha ez megvan, a jobb felső menüben kattints a Beállítások és adatvédelemre, majd válaszd ki a Családi biztonság menüpontot.

Válaszd ki a telefonodon a Szülő profilt, az övén ugyenezen funkciónál (Családi biztonság) a Tinit. Majd be kell szkennelni a gyerek telefonjával a nálad látható QR-kódot a két fiók összekapcsolásához. Ezután hozzáláthatsz a felügyeleti beállításokhoz. Ha meg is próbálja leválasztani a gyerek a fiókodat, a beállítások még 48 óráig érvényben maradnak.

Mivel a TikTok weben is elérhető, érdemes a domaint tiltani webes böngészésnél a gyerek telefonján a “normál”, telefonos szülői felügyelet beállításával. Másik lehetőség a nem kívánt videós tartalom becsorgására a chaten belül kapott (“in app” megnyitható) tiktok-link. (Elég gyakran pörögnek ilyen social eredetű linkek a kamaszok online beszélgetéseiben.) 

A kijátszási lehetőségek miatt fontos, hogy beszélgess el a gyermekeddel arról, hogy az ő védelmét szolgálja a felügyelet alatti tiktokozás. Tudnia kell, milyen veszélyektől akarod megóvni, valamint hogy a kiskapuk megtalálásával nem veled tol ki, hanem saját magának árthat.

Hogy ki, mikor engedi a gyerekét a TikTok közelébe, az természetesen saját döntési jog. Mindenki maga ismeri a gyerekét. Mindenhol más családi szabályrendszer, szellemiség, elvek uralkodnak.

Azért az elgondolkodtató, hogy pont azok a szülők a legszigorúbbak ezen a téren, akik a legjobban ismerik a digitális világ bugyrait. Bill Gates, a Microsoft alapítója csak 14 éves korukban adott telefont a gyerekei kezébe. Elmondása szerint nagyon szigorúan betartatja a mobilozási limitet. Hasonlóan kemény kezű ezzel kapcsolatban Steve Jobs is, az Apple alapítója. 

Nyitókép: Getty Images