Gyerek

Hány éves korban legyen a gyereknek saját telefonja?

Nincs egyértelmű szabály arra vonatkozóan, hogy a szülők hány éves korban engedjék meg a gyerekeiknek, hogy saját mobiltelefonjuk legyen. Átlagosan 10 évesen kapnak a gyerekek először mobiltelefont.
2018. December 14.
Hány éves korban legyen a gyereknek saját telefonja?

Egy 2016-os kutatás úgy találta, hogy a gyerekek átlagosan 10 éves korukban kapnak mobilt, de az a tendencia is megfigyelhető, hogy egyre fiatalabb korra tolódik, hogy a szülők megveszik a gyerekeiknek az első mobiltelefont.

Szakértők szerint azonban minél tovább várnak a szülők az első mobillal, annál, annál jobbat tesznek a gyerekeikkel. Ami meglepő lehet elsőre, hogy ezt nem csak szakértők gondolják így, hanem olyan apukák, akik, a világ legnagyobb számítástechnikai cégeit igazgatják.

Azt gondolnád, hogy Bill Gates, a Microsoft alapítója bizonyára igen korán már mobilt adott a gyerekei kezébe, végtére is cégének szoftvertermékei a világon mindenhol jelen vannak. De Gates – akinek három gyermeke van: Jennifer, Rory és Phoebe – csak akkor adott a gyerekeinek mobilt, amikor 14 évesek lettek.

“Az asztalnál, amikor együtt étkezünk, nincs mobilozás, 14 éves korukig pedig egyáltalán nem volt a gyerekeknek mobiltelefonjuk. Persze panaszkodtak, hogy a többi gyereknek már van” – mondta Gates a The Mirrornak. Az interjúban Gates azt is elmondta, hogy gyerekeiknek minden nap meghatározott időben abba kell hagyni a mobilozást, “ez segít nekik abban, hogy jól és időben elaludjanak.”

Ugyanígy gondolkozott az Apple alapítója, Steve Jobs is. A New York Times cikkéből kiderül, hogy a gyerekei nem használtak iPad-et.

“Korlátozzuk, hogy a gyerekek milyen kütyüket használhatnak” – mondta. Szigorú volt a tekintetben is, hogy az étkezések alatt semmilyen kütyüt nem engedett használni.

Lehet, hogy meglepő, de sok szülő, aki szoftverfejlesztéssel, számítástechnikával foglalkozik, hasonlóképpen gondolkozik. A New York Times cikke alapján:

  • iPad helyett könyvek garmadáját kínálják a gyerekeinek
  • Semmilyen kütyüzés nem engedélyezett a hálószobában és étkezések idején
  • Semmilyen kütyüzés nem lehet hétköznap a kicsiknél, a nagyobb gyerekek csak 30 percet kapnak naponta
  • Csak nagyobb gyerekek kapnak okostelefont, a kisebbek “butával” kezdenek
  • Az általuk használt programokat, az online tartalmakat és a letöltött alkalmazásokat felügyelik a szülők

Gates egy interjúban azt is elmondta, hogy az a legjobb, ha a szülők abban segítenek a gyerekeiknek, hogy miként lehet hasznosan használni a technológiát: pl. házi feladat elkészítéséhez vagy baráti kapcsolatok fenntartásához, de arra is meg kell őket tanítani, hogy mikor felesleges.

Számos veszélye van az okoskütyüknek: káros tartalmaktól, az online zaklatásokon át a függőségig. Tanulmányok szólnak arról, hogy a túl sok kütyüzés káros hatással lehet az alvásra, az iskolai teljesítményre. Ezért is fontos, hogy szabályozottan és ellenőrizve használják a gyerekek ezeket az eszközöket.

A gyerekek persze panaszkodni fognak, hogy más gyerekeknek már van okostelefonjuk és korlátlanul használhatják az internetet. De ne feledd, te a saját családodért tartozol felelősséggel, a saját gyerekeid jóllétét szolgálod.

(via smartparenting.com)

Kapcsolódó cikkeink: