Gyerek

10 tipp, amivel csökkentheted a képernyő előtt töltött időt

Amikor gyerek voltál, te is harcoltál a testvéreddel a kanapán ülve, hogy melyik családi mozit nézzétek a tévében? Manapság a gyerekeknek sokkal kevesebb limitet szabnak a tévénézésben, bárhol, bármit nézhetnek.
2018. Szeptember 29.
10 tipp, amivel csökkentheted a képernyő előtt töltött időt

Az iskoláskorú gyerekeknek naponta maximum egy-két órát kéne képernyő előtt tölteniük az American Academy of Pediatrics szerint.

“A képernyő előtt eltöltött idő a gyerekekre, a serdülőkre és még a fiatal felnőttekre is sokféle potenciálisan káros hatással van” – mondja Craig Anderson, PhD, az Iowa Állami Egyetem pszichológus professzora.

Amikor a gyerekek olyan gyors tempójú műsort néznek, ahol gyorsan átvált egyik jelenet a másikra, akkor később gondot okozhat nekik az összpontosítás, például az iskolában – mondja Anderson.

Azok a gyerekek, aki túl sok időt töltenek képernyők előtt, hajlamosabbak a hízásra és a kialvatlanságra – teszi hozzá David Hill, az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia Kommunikációs és Médiaügyi Tanácsának elnöke.

Ráadásul, azoknak a gyerekeknek, akik naponta órákig nézik a tévét, és videojátékokat játszanak, hiányozhat az életükből a szemtől-szemben tanulás lehetősége, kevesebbet játszanak és kevésbé barátkoznak másokkal.

“A legfontosabb kérdésünk az, hogyan lehetne a képernyő előtt töltött időt kiszorítani, csökkenteni”- mondja Hill.

Próbáld ki ezeket a tippeket, hogy csökkentsd a gyerek képernyő előtt töltött idejét.

1. Ne adj a gyereknek saját tabletet vagy okostelefont

Te legyél kölcsönhatásban a gyerekeddel, ne egy elektronikus kütyü! – mondja Steven Gortmaker phd., a Harvard T.H. Chan School of Public Health egészségügyszociológus professzora.

2. Ne legyen külön szobában a tévé

A kütyük, a tévé, a számítógép ott legyen, ahol az egész család sok időt tölt, ne egy külön helyiségben. Amikor a gyerekek a konyhában vagy a nappaliban használják a kütyüket, akkor könnyebb szemmel tartanod, hogy milyen műsort néz, milyen játékokat játszik vagy milyen weboldalakat böngész.

3. Legyenek kütyümentes idők

A családi élet része legyen a kütyümentes idő is.

“A gyerekeknek tudniuk kell, hogy vannak bizonyos idők, amikor nincs kütyü, nincs képernyő. Ilyen időszak van étkezéskor vagy lefekvés előtt” – mondja Hill. Még jobb, minden héten van olyan idő, amikor a család együtt csinál valamit – mindenféle eszköz nélkül.

4. Nézd meg, milyen gyakran használod te a saját eszközeidet

Ha te is belebújsz a telefonodban, akkor a gyerekek nem látnak sok okot arra, hogy miért hagyják abba a kütyüzést. Ráadásul a te eszközhasználatod befolyásolja a gyerekekkel eltöltött idő mennyiségét. A gyorséttermi éttermekben étkező családokat vizsgáló kutatások azt tapasztalták, hogy a szülők gyakran inkább az okostelefonjukra koncentráltak, mint a közös evésre.

5. Következetesen korlátozd a képernyő- használatot

Amikor a szabályok világosak és következetesek, elkerülhetjük a napi csatározásokat, amikor azt mondjuk a gyerekeknek, hogy ideje kikapcsolni a TV-t, a számítógépet vagy a telefont.

6. Állj készen arra, hogy el kell magyaráznod, hogy máshol más szabályok érvényesek, mint otthon

Miután a gyerekek más családokban órákat nézhetnek tévét megkérdezhetik, hogy nálatok otthon miért mások a szabályok. “Ezek lehetőségek arra, hogy beszélgessetek a gyerekeitekkel arról, hogy mi a ti családotok értékrendje” – mondja Anderson.

7. Segíts a gyerekeidnek, hogy más módon is jól tudja érezni magát

“Ha a gyerekeknek nincs semmi más felkínálva, mint a képernyő, akkor ne lepődjünk meg, ha állandóan azt nézi. Legyen más kikapcsolódási lehetőségük is, művészeti tevékenységek, olvasás, frizbizés, biciklizés.”

8. A technika neked dolgozik

Használhatsz olyan programokat és alkalmazásokat, amelyeket beállíthatsz úgy, hogy bizonyos idő elteltével kikapcsolja a számítógépet, tableteket és okostelefonokat.

9. Ha a gyerek idősebb lesz, gondold újra a limitet

A tizenéveseket már be lehet vonni a döntéshozatalba – mondja Hill. Beszélgethetünk velük arról, hogy mennyi képernyőhasználati időre van szüksége az egész családnak. Miután megbeszéltétek a szabályokat, ragaszkodj hozzá.

10. A régi kütyüket adományozd el vagy hasznosítsd újra

“Általában a háztartások rengeteg eszközzel rendelkeznek, és újabbak és újabbak lesznek” – mondja Gortmaker. “Jó lenni egy leltárt készíteni és megnézni, hogy mit használunk és mi az, amit már nem.”

(via)

Kapcsolódó cikkeink: