Kisgyerek

Kütyük a gyerekek kezében: igen vagy nem?

Táblagépek, okostelefonok, laptopok ma már nagyon sok családban vannak. Nehéz kérdés, hogy közel engedjük-e hozzájuk a kicsiket, vagy inkább tiltsuk el őket tőlük. Íme, a ti véleményeitek a témában pró és kontra.
2013. Május 07.

Pró

A mi családunkban van okostelefon és táblagép is, ha hosszú útra megyünk, akkor azon néz mesét a kisfiam. Naponta vívódom, hogy kütyü vagy nem kütyü, de szerintem győz a kütyü. Nem lehet mit tenni, ma már sok családban van. Igyekszem egyensúlyban tartani, sok kirándulás, sok közös program és minimális idő a kütyüzésre. Viszont azt is gondolom, hogy ők már egy másik generáció. Milyen alapon várjuk el a gyerektől, hogy ne érdekelje, amikor a szülő kezében is ott lóg az érintőképernyős csoda? Érdekli kicsi korától, mert színes, mert mozog rajta a kép. Nekem ez kicsit olyan, mint a nyelvtanulás, persze ráér még, de akkor hátrányban lesz a többiekkel szemben, és szerintem az IT ma legalább olyan fontos, mint a nyelv. Nehéz ügy ez, de szerintem ha rávezetjük a gyereket, hogy mire való a számítógép (rajzolás, levelezés, állatos videók nézése), akkor azt értékelni fogja, és arra fogja inkább használni.

Zsuzsanna, egy kisfiú édesanyja

Kontra

Tablet, számítógép, telefon. Unokaöcséim néhány hónap leforgása alatt kapták meg őket, és rekordgyorsasággal sajátították el használatukat. Az eredmény: tízévesen jobban kezelik a számítógépet, mint a szüleik. Azt pedig pontosan tudják, ha csak egy – akár szexuális vonatkozású – szót is beírnak a keresőbe, képek, videók sokasága tárul(hat) eléjük egy pillanat alatt. De én inkább a hátrányát látom annak, hogy itt tartunk. Hová lesz a könyvolvasás varázsa, a barátokkal együtt – nem a számítógépen keresztül – töltött játékidő, az értékes és maradandó közös élmények gyűjtése? Ráérnének erre még a gyerekek szerintem, és “ciki vagy nem ciki”, én biztos nem adok a kezükbe semmit, csak ha már nagyon muszáj…

Betty, két kislány édesanyja