Kisgyerek

10 szokás, ami erősíti a kapcsolatodat a gyerekeddel

Mindannyian arra vágyunk, hogy érzelemgazdag kapcsolat legyen a gyerekeinkkel. A kapcsolódás a gyereknek és a szülőnek egyaránt fontos.
2018. Május 17.
10 szokás, ami erősíti a kapcsolatodat a gyerekeddel (Fotó: Getty Images)

Azok gyerekek, akik  kapcsolódni tudnak a szüleikhez együttműködőek, tulajdonképpen ez az egyetlen ok, amiért szívesen követik a szabályokat. Az érzelmeiket nem mindig képesek kezelni, de ha tudják, hogy megbízhatnak bennünk és abban, hogy meg akarjuk őket érteni, akkor motiváltak lesznek abban, hogy betartsák a szabályokat.

Kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy minden negatív interakcióra öt pozitív válasz szükséges ahhoz, hogy egy kapcsolat rendben legyen. Mivel szülőként sok időt töltünk azzal, hogy a gyerekeinket korrigáljuk vagy kritizáljuk, időnként kiabálunk és veszekszünk, ezért ötször annyi időt kéne pozitív visszajelzésekkel, megerősítő válaszokkal töltenünk.

Lássuk Dr. Laura Markham tanácsait arról, hogyan tehetünk a mindennapokban apró dolgokat azért, hogy javuljon a kapcsolatunk a gyerekeinkkel.

1. Mindennap 12 ölelés (vagy más fizikai kontaktus)

Virginia Satir családterapeuta híres mondása úgy szól, hogy “A túléléshez napi négy ölelésre van szükségünk. Napi nyolc ölelés a szintentartáshoz elég. Napi tizenkét ölelés kell a növekedéshez.”Bújjatok össze a reggeli ébredéskor és az esti lefekvéskor. Öleld meg, amikor találkoztok, amikor elbúcsúztok és öleld meg csak úgy. Simogasd meg a hátát, kócold össze a haját, veregesd meg a vállát. Legyen szemkontaktus: nézz bele a szemébe és mosolyogj rá. Kamaszokkal ez már keményebb dió. Nekik több időre van szükségük, nem biztos, hogy amint hazaér azonnal a nyakadba ugrik. Üljetek le, hozz neki egy finom hideg italt, veregesd meg a lábát és beszélgessetek.

2. Játsszatok!

A nevetés és a játék felszabadít, mindkettőtökben endorfin és oxitocin termelődik közben. Ha mindennap nevettek, azzal lehetőséget adsz a gyereknek, hogy “kinevesse” magából a félelmeit és a szorongásait, ami miatt bezárkózna, dühös vagy hisztis lenne. A játéktól a gyerek együttműködő lesz.

3. Kapcsold ki a kütyüket, amikor a gyerekkel vagy!

A gyerek emlékezni fog arra, hogy a szülei számára fontos volt, hogy rá figyeljenek, ezért kikapcsolták a telefonjukat. Még a kocsiban is érdemes kikapcsolni a zenét, hogy rá figyelj.

4. Kapcsolódj, mielőtt azt kérnéd, fejezzen be valamit

A gyerekek nehezen tudnak átváltani egyik tevékenységről a másikra, ezt biztos tapasztaltad már. Mielőtt azt kérnéd tőle, hogy váltson, mondjuk kezdjen el végre öltözködni és fejezze be a rajzolást, mondd ki a nevét, vedd fel vele a kapcsolatot, csikizd meg és máris meglesz a belső erőforrása ahhoz, hogy váltson.

5. Napi 15 perc külön-külön minden gyerekeddel

Dr. Markham tanácsa, hogy tegyél mindent azért, hogy naponta negyed órát tölts kettesben a gyerekeddel, ha több van, akkor mindegyikkel külön-külön. Csináljátok azt, ami mindkettőtöknek jó, egyik nap te, másik nap a gyerek találja ki, hogy mit csináljatok. A lényeg, hogy legyetek kettesben. Ne akard túlstrukturálni és túl kontrollálni ezt a negyed órát, a lényeg a közös tevékenység, játék és nevetés.

6. Fogadd el, hogy neki is vannak érzelmei!

A gyerekeknek szükségük van arra, hogy kifejezzék az érzelmeiket, még úgy is, hogy ez néha a szülői oldalról nehéz helyzet: sokszor nem tudják még szélsőségek nélkül kifejezni az érzéseiket. Ha szülőként elfogadjuk és nem erőből reagálunk, pl. nem ordítunk rá, akkor megvan az esélye annak, hogy segítesz neki megküzdeni a szorongással, a félelmeivel. Nem megszüntetni kell az érzéseit, hanem elfogadni azokat és jelezni neki, hogy tudod min megy most keresztül. Ez azért nehéz, mert ezek az érzések a szülőben is kiváltanak érzéseket, és talán a szülőség egyik legnehezebb feladata, hogy a saját érzéseinket félretegyük és a gyerekére tudjunk figyelni.

7. Hallgass és legyél empatikus!

A kapcsolódás azzal kezdődik, hogy meg tudod hallgatni a másikat. Harapj a nyelvedre, ha kell, de ne mondj többet annál, mint, hogy Á….értem. Tényleg? Hogy érezted magad? Mesélj erről többet!Ha megpróbálod magad a gyereked helyébe képzelni, és az ő szemszögéből nézni a dolgokat, akkor jobban megérted a viselkedését. Ez a saját érzéseid kezelésében is segít: akkor amikor már épp nagyon eleged van a gyerekedből és szinte ellenséget látsz benne könnyebben fogod venni a helyzetet, ha szoktál az ő cipőjében is járni.

8. Lassíts és élvezd a pillanatot

Ha megpróbálsz nem úgy tekinteni a napra, hogy azok kipipálandó feladatok, amiken gyorsan át kell esni, akkor minden helyzet lehetőséget teremt arra, hogy kapcsolódjatok egymáshoz. Szagoljátok meg az epret, mielőtt turmixot csinálsz belőle, tedd te is a csap alá a kezed, amikor ő kezet mos, és élvezzétek együtt a hideg víz csordogálását. Szagold meg a haját. Hallgasd ahogy nevet. Nézz a szemébe és érezd át a szeretetet, ami belőle jön.

9. Beszélgessetek elalvás előtt

Tervezd úgy, hogy inkább picit korábban kerüljön ágyba a gyereked, de legyen időtök összebújni, beszélgetni, nevetgélni. Ezekben a meghitt és békés pillanatok hívják elő a gyerekből azokat a dolgokat, amik mélyen foglalkoztatják. Ilyenkor derül ki, hogy mi volt az iskolában, vagy mitől fél a holnappal kapcsolatban. Legyél mellette és hallgasd meg, ismerd meg az érzéseit. Nem kell megoldani helyette a problémát, csak legyél jelen. Nagyobb gyerekkel is meg lehet tartani ezt a szokást, kamaszok sokszor csak este tudnak megnyílni.

10. Legyél jelen!

A legtöbben csak félig vannak jelen. A gyereked mindössze 900 hetet tölt veled, mielőtt elköltözne a szülői házból. Utólag fogsz rájönni, hogy elvesztegetted ezt az időt. Amikor vele vagy, legyél vele 100 százalékban, ne máson gondolkozz közben. Ez nem mindig könnyű, de ha próbálkozol, akkor egyre többször fog sikerülni, egyre többször leszel a jelenben, amikor együtt vagytok.(Forrás: mother.ly)Kapcsolódó cikkeink szülő-gyerek kapcsolat témában:

Forrás: Bababszoba.hu