Baba

Az oxitocin hatása a spiritualitásra

Az oxitocint régóta nevezik szerelemhormonnak, mivel segít a kötődés kialakulásában, és a társaság kapcsolatokat is szorosabbra fűzi. Egy friss kutatás szerint az oxitocin emellett a spiritualitást is fejleszti.
2016. Szeptember 27.

A Duke University felmérése szerint számos pozitív hatás tapasztalható spirituális szinten, ha oxitocint veszünk magunkhoz. Azok a kísérletben résztvevő férfiak, akik oxitocint kaptak, spirituálisabbnak érezték magukat még egy héttel később is. A hormon extra bevitelét követően a meditáció során több pozitív érzelmet is tapasztaltak a résztvevők meditáció során.

„A spiritualitás és a meditáció kéz a kézben jár az egészséggel számos korábbi kutatás szerint. Az érdekelt bennünket, hogy milyen biológiai tényezők befolyásolják ezt az állapotot. Úgy tűnik, hogy az oxitocin olyan dolog, ami spiritualitással szervesen összefügg, és hitünket erősíti” – mondja a kutatást vezető Patty Van Cappellen, a Duke University munkatársa.

A hatást vizsgálandó, a kísérlet során a kizárólag férfiakból álló csoport egyik fele oxitocint kapott, míg a kontrollcsoport placebót. Az előbbi csoport képes volt átélni a nyitottságot és a kapcsolódást a többi emberrel, és spirituálisabbnak vallotta magát, mint a többiek.

A szakember szerint egyértelmű, hogy az oxitocin hat arra, hogy hogyan látjuk a világot és miben hiszünk. Egyértelmű, hogy az oxitocin másként hat a nőkre, mint a férfiakra, ám a hormon nőkre gyakorolt hatását még tovább kell vizsgálni.

KIEGÉSZÍTENI, ÁTÍRNI!!!!!!!!!

Forrás: MediPress