Baba

Szokatlan dolgokat látnak az anyák a szeretethormon miatt

Mindenkivel előfordul, hogy arcokat vagy formákat lát tárgyakban. Egy kutatás szerint az szülés után az anyáknál megerősödik.
2023. Október 16.
felhőnézés
Kép: Getty Images

Ezt a jelenséget pareidoliának nevezik, ausztrál kutatók azt vizsgálták, kik élhetik át ezt a legnagyobb valószínűséggel és miért – írja a hvg.

Az ausztrál Queenslandi Egyetem és a Sunshine Coast Egyetem kutatói szerint a szülés után az a jelenség az anyáknál felerősödik. A Biology Letters című tudományos lapban megjelent publikációban arról számoltak be, hogy ezt az oxitocin más néven szeretethormon okozhatja.

A korábbi kutatások azt mutatták, hogy ha az oxitocintól megnő az a képességünk, hogy felismerjük az arcokra kiülő érzelmeket. Ez különösen fontos lehet az újdonsült édesanyák számára.

A kutatók ebből kiindulva akarták azt megnézni, hogy a hormon hatással van-e a pareidolia ezen változatára. Ennek vizsgálatára 379 önkéntest toboroztak, akiknek nagyjából a fele volt terhes, vagy épp nemrégiben volt túl egy szülésen. Az alanyoknak képeket mutattak, köztük emberi arcokról, arra hasonlító tárgyakról, valamint emberre nem emlékeztető dolgokról is.

Az eredmények azt mutatják, hogy azok, akik az elmúlt egy évben szültek, könnyebben látták meg az arcokat. A kutatók szerint ez azt mutatja, hogy a pareidolia ezen változata felnőtt korban nem állandó, és valószínűleg befolyásolhatja azt az oxitocin szintje. A kutatást a hormon szintjének megfigyelésével folytathatják majd a kutatók.