Kisgyerek

17 millió követője van a 3 éves TikTokkernek – és ez nagy baj

Minek teszed ki a gyerekedet, ha az életét kipakolod a közösségi médiába? Egy 3 éves kislány szomorú példája mutatja meg.
2022. Augusztus 27.
Ne becsüld alá a közösségi média veszélyeit! (Fotó: Getty Images)

A legtöbb 3 éves kislányhoz hasonlóan Wren Eleanor is szeret babákkal játszani, a plüssállataihoz bújni és öltözködni. Ami azonban megkülönbözteti őt társaitól, az az a több mint 17 millió követő, akik ráhangolódnak napi bohóckodásaira a TikTokon.

Az internet egyik legfiatalabb és legerősebb “influenszerének” anyja, Jacquelyn Paul komoly támadások alatt áll. Tartalomkészítők és szakértők egyaránt felhívják a figyelmet, hogy az egyedülálló anya videói, az imádnivaló kisgyermekes pillanatokról, kizsákmányoló tartalommá váltak, amely több szempontból is veszélybe sodorhatja Wren biztonságát.

Jacquelyn azért indította el a fiókot, hogy megőrizze lánya növekedésének legemlékezetesebb pillanatait. Ebben még nincs semmi szokatlan, sok család tenné el az emlékeket a gyerekekről, Wren cseperedését azonban már másfél éves korában is több mint 4 millióan követték.

Aztán az anya rájött, hogy a szórakozás mellett pénzt is kereshet a napról napra népszerűbb fiókkal és itt kezdődtek a gondok. Egyre többen kezdték támadni őket, zaklató videókat küldtek, a kislány felvételei pedig megjelentek gyermekpornográf weboldalakon – írja a yahoo.

Andrew Selepak, a Floridai Egyetem közösségi média professzora arra figyelmeztet, hogy azoknak a felnőtteknek, akik egyre többet osztanak meg életükből – beleértve a gyermekeiket is -, óvatosan kell eljárniuk. “Ha kiskorú gyermekedről videókat teszel közzé, hogy elérd azt a hírnevet, amelyet magadnak nem szerezhetsz meg, az kizsákmányolás” – mondja -, és ez nem beleegyezésen alapuló kizsákmányolás.

Colleen Colodany, a Kids Wiki egyesült királyságbeli vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy mély aggodalommal töltötte el Wren története. “Az internet tele van pedofilokkal, akik zavaróan helytelen megjegyzéseket tesznek erről a 3 évesről” – mondja Colodany. “Még azután is, hogy tudomást szerzett erről, Wren anyja továbbra is szexuális célzásokat tartalmazó videókat készít – például hotdogot eszik – a pénzért.”

A TikTok képviselője azt mondta a yahoo-nak, hogy figyelemmel kísérik a tartalmakat és azonnal eltávolítják, amennyiben kiskorúakat kihasználó vagy veszélyeztető tartalomról szereznek tudomást.