Egyéb

Rémes és érthetetlen TikTok trend terjed

Az egyik legújabb TikTok trendben a szülők egy bezárt szobában hagyják a gyermekeiket, hogy egy rémisztő szellem filterrel ijeszthessék meg őket a videójukban.
2022. Augusztus 22.
Rémes és érthetetlen TikTok trend terjed - miért csinálják ezt a gyerekkel? (Fotó: Getty Images)

Az új trendben a szülők egy szellemes filtert használnak a videóikon, így úgy tűnik, mintha az riogatná a gyereküket. Sok videó úgy készül, hogy a szülők kirohannak a szobából, ahova bezárják a gyereket, sőt néhányan a lámpát is lekapcsolják, számolt be a rémes új trendről a Parents.com. Ahogy egy ilyen szituációban arra számítani lehet, a kisgyerekek rettegnek, sikítanak, sírnak, és próbálnak minél előbb kiszabadulni a szobából – a videón eközben a hátborzongató filter is szerepel, ahogy az egyik felhasználó videójában.

Ahogy arra Nanasilayro, egy négymillió követővel rendelkező tartalomkészítő is felhívja a figyelmet, bármi megtörténhet abban a néhány percben, amíg a gyerek teljes pánikban egyedül marad a szobában. “A gyerek beütheti a fejét… kiránthatja a vezetékeket, görcsei lehetnek… elájulhat”  – mondta, és hozzátette, hogy ez továbbá “nagyon-nagyon rossz bizalmi problémákat is okozhat”.

A közösségi médiás átverések, csínytevések, a gyerekekkel történő átverések némelyikének hosszabb távú hatása lehet. A portál szerint a kutatások azt mutatják, hogy a gyerekek már csecsemőkorukban is emlékeznek a traumára. Ezért az elképzelés, hogy a kisgyerekek erre nem emlékeznek, hamis. Még ha nem is pontosan úgy emlékeznek rá, ahogy az pontosan történt, ez megmaradhat, ahogy azt egyes TikTok videókhoz fűzött hozzászólások is mutatják.

“Anyukám és apukám csinálták ezt velem 42 évvel ezelőtt (egyedül hagytak a szobában), és a mai napig (50 éves vagyok) traumatizált vagyok, amikor csak rágondolok” – írta az egyik felhasználó.

“Anyukák bezárt egy jól megvilágított szobába 3 éves koromban (most 29 éves vagyok), csínytevésből, nem voltak hátborzongató hangok és videó, de traumatizáló volt” – jegyezte meg valaki.

Itt egyrészt érdemes azt a kérdést feltenni, hogy tényleg megéri a like-ok és a videók miatt a gyerekeket ilyen helyzetbe hozni, ennyire megrémíteni, amikor ők bíznak abban, hogy a szülők vigyáznak rájuk? Továbbá ezek a gyerekek valószínűleg nem is járultak hozzá, hogy ilyen tartalmak készüljenek és az internetre kerüljenek róluk – amelyeken ráadásul később is kellemetlenek lehetnek a számukra.