Egyéb

Beperelték a TikTok-ot a szülők, miután a lányuk életét vesztette egy kihívás miatt

Tavaly két lány halt meg egy közösségi médiás kihívás, a "Blackout Challenge" miatt. A szüleik beperelték a TikTok-ot, és szeretnék felhívni más szülők figyelmét, hogy legyenek figyelmesebbek a közösségi média alkalmazásokkal.
2022. Július 23.
A kép illusztráció. Fotó: Getty Images

Arriani Jaileen Arroyo 2021. februárjában fulladás miatt halt meg, miután megpróbálta a kihívást, amiben a közösségi média felhasználók az eszméletvesztésig fojtogatják magukat, mondta el a családja. A lány 9 éves volt, írja a People.

A lány édesapja Heriberto Arroyo Roman, és édesanyja, Christal Arroyo Roman azóta beperelték a TikTok-ot, azzal az állítással, hogy “a TikTok algoritmusa mindenkor releváns volt, hogy népszerűsítse a ‘TikTok kihívásokat’ a fiatal felnőttek körében, hogy növelje elköteleződésüket, és maximalizálja a TikTok nyereségét”. A TikTok korábban azt mondta, hogy a kihívás “időben megelőzte a platformjukat, és soha nem volt TikTok trend”.

“Nem könnyű minden nap arra ébredni, hogy a kislányod soha nem jön vissza” – mondta el Arriani édesanyja a Good Morning Americanak. “Soha nem gondoltuk, hogy van egy sötétebb oldala annak, amit a TikTok enged a platformján.”

A lány családja tavaly elindított egy GoFundMe gyűjtést a temetési költségekre.

Figyelmeztetve a többi szülőt, a GoFundMe arra kéri őket, hogy “legyenek éberek azzal kapcsolatosan, hogy minek vannak kitéve a gyermekeik a közösségi média alkalmazások, például a TikTok használata közben”.

A perhez csatlakoztak a 8 éves Lalani Walton szülei, és a Social Media Victims Law Center (Közösségi Média Áldozatok Jogi Központja) is. Lalani tavaly júliusban vesztette életét, amikor megpróbálta a kihívást.

Arriani apja, Heriberto azt mondta a GMA-nak, hogy reméli, hogy a jogi lépésük segít megakadályozni, hogy más családoknak hasonló tragédiával kelljen szembenézniük.

A The Los Angeles Times által megszerzett bírósági dokumentumokban a családok és a Law Center azt állítják, hogy Arriani “fokozatosan vált megszállottá” a TikTok iránt.

Lalani pedig tavaly júliusban kezdte látni a “Blackout Challenge-t” a platformon, mondta a családja a keresetben a Times szerint. A kislány videóka nézett a kihívásról egy 20 órás családi autóút során. A rendőrség ellenőrizte a telefonját, és felfedezte, “ismétlődően” nézett videókat a kihívásról, és abban a hitben volt, hogy ha közzétesz egy “Blackout Challenge” videót magáról, akkor ismert lesz.

A The Washington Postnak adott májusi nyilatkozatában a platform szóvivője azt mondta, hogy a kihívás soha nem volt a TikTok trendje. “[A] felkavaró ‘kihívás’, amelyről úgy tűnik, hogy az emberek a TikTokon kívüli forrásokból értesülnek, időben megelőzte a mi platformunkat, és soha nem volt a TikTok trendje” – mondta akkor a szóvivő, és hozzátette: “Továbbra is figyelemmel tartjuk a felhasználók biztonsága iránti elkötelezettségünket, és azonnal eltávolítanánk a kapcsolódó tartalmat, ha [ilyet] találnánk.”

Hozzátették, hogy a TikTok letiltotta a #BlackoutChallenge kereshetőségét.

Forrás: people.com