Gyerek

Életveszélyes a legújabb őrület: a rekesz-kihívás

Az amerikai orvosok próbálják a szülőket figyelmeztetni, hogy a sörösrekesz-kihívás komoly veszélyekkel járhat.
2021. Szeptember 06.

Kezdhetsz aggódni, ha a kamaszgyerekeid elkezdik egymásra halmozni a sörösrekeszeket a kertben. A TikTokon most nagyot fut az úgynevezett Milk Crate Challenge, amit magyarra – mivel kevés tejesláda van forgalomban -, inkább sörösrekesz-kihívásnak fordíthatunk.

Ennek a lényege, hogy a vállalkozók a rekeszekből építenek piramist, amit mindenféle biztonsági eszköz nélkül megmásznak. Persze sokaknak nem sikerül a videóra vett virtuskodás, hatalmas esések és súlyos sérülések jelzik, ha nem jött össze a dolog.

A Today Parents meghallgatta egy ortopéd sebész, Dr. Shawn Anthony, a New York -i Mount Sinai kórház orvosának véleményét, aki elmondta, hogy a sürgősségi osztályon ők is találkoznak a sörösrekesz-kihívás veszteseivel. “Sok sérülést látunk emiatt a kihívás miatt. Törött csuklók, elmozdult vállak, de gyakori a porcsérülés, és előfordult már életveszélyes gerincvelő sérülés is.”

A koronavírus-járvány miatt amúgy is nagyobb a teher az egészségügyön, az amerikai sürgősségi osztályok gyakran túlzsúfoltak ez a virálisan terjedő kihívás pedig csak ront a helyzeten.

Persze nem csak a sörösrekesz-kihívás tartozik a veszélyes netes próbatételek közé. Idén év elején egy brit lány 15 mágneses gyöngyöt nyelt le egy tiktokos kihívás miatt, az ő életét csak béleltávolító műtéttel tudták megmenteni, egy 12 éves coloradói fiú pedig belehalt, amikor a fulladás okozta eufóriát próbálgatta egy kihívás részeként.