Baba

Sok embert felháborított a TikTokon a “csúnya baba kihívás”

A legtöbb anya azt gondolja, hogy kisbabája a legaranyosabb a világon. Egy arkansasi TikToker anya - elmondása szerint - ezzel a nézettel szeretne szembe menni.
2021. Augusztus 29.
A kép illusztráció Fotó: Getty Images

A szülő újszülöttjüket látják a legaranyosabb babának a világon. De van egy arkansasi anyuka, aki úgy gondolja, az ő gyermeke nem modellnek született. Ez a lendülettel és kinyilatkoztatással egy új kihívást hozott létre a TikTokon: a csúnya baba-kihívást.

Lucy Baehr, aki @lucybaehr néven tesz közzé videókat a TikTok-on, filmjét a terhességének mérföldköveivel kezdi. Nincs ebben semmi szokatlan, cuki, ahogy a pocakját mutogatja, ultrahangképeket néz. Egy tök átlagos anya, aki azt hitte, hogy a kisbabája majd hasonlít rá.

@lucybaehrShe’s had quite the glowup #DontSpillChallenge #wholesome #babiesoftiktok #newborn

♬ chicken tikka – han

Azonban a szülés után változik a videó, a kis Reese hol vicces arcot vág, hol ásít és zsémbesen néz. A videót a megosztását követően 26 millióan nézték meg és 4 milliónál is több lájkot kapott. Sok kommentelő egyetért abban, hogy a baba az apjára hasonlít. “Látszik, hogy az apja lánya, a férj a hibás” – mókázott egy hozzászóló. Egy másik pedig összefoglalta, amit sok anya generációk óta érzett: “Kilenc hónapos hányinger és káosz, és úgy néznek ki, mint az apjuk.”

Mások különböző rosszindulatú összehasonlításokat végeztek. Úgy néz ki, mint Mr. Beanmondta egy TikToker. “Anya: Fiú vagy lány? Orvos: John Goodman, nyilván” – utalt egy másik a sorozatszínészre.

De nem mindenki nevetett. Az egyik hozzászóló azt mondta Baehrnek, hogy nem érdemli meg, hogy anya legyen.

“Egy anya nem nevezheti csúnyának a babáját! Szörnyű anya vagy. Önértékelési problémákkal fog felnőni”- kapta az ívet Lucy.

 A TikTokon aktív Lucy azonban hozzátette, hogy valójában nem gondolja, hogy gyermeke csúnya, és hogy valójában csak egy üzenetet akar közvetíteni: “Nem minden csecsemő tökéletes, de épp ez a jó.”

Kétszer gondold át, hogy mit posztolsz a gyerekről

A fenti kihívás is mutatja, hogy a social media felületeket egyfelől ijesztő mértékben ellepték a rosszindulatú bántások, ítélkezések, másfelől még mindig jellemző a gyerekekkel kapcsolatos túlposztolás, azaz sok olyan képet osztunk meg a gyerekről, ami később kellemetlen helyzetbe hozhatja a gyereket, és a lelki fejlődésének sem használ, ha később a társadalom felől kritika, gúny éri a kínos, neten keringő fotói miatt. Ezen túl ha túlposztolás során a gyerekünket megszégyenítjük, az semmiképp sem vezet jóra – nem használ a gyerek önbizalmának, és megnyírbálhatja a szülőbe vetett bizalmat, kötődést is.

A gyerekről való posztolás előtt mindig vegyük számításba: ami a netre felkerül, annak nyoma marad. Később eljuthat a gyerekhez, a barátaihoz, szerelméhez és leendő munkaadójához, mégha ez annyira távolinak is tűnik, amikor kisbaba.