Baba

Kik azok a tépőzárbabák, és miről lehet felismerni őket?

Könnyen lehet, hogy még nem hallottad a tépőzárbaba kifejezést, de már többször is találkoztál olyan gyerekkel, akire tökéletesen illik a definíciója!
2024. Július 06.

Azokat a gyerekeket illetik egyre többen a tépőzárbaba elnevezéssel, akik egyszerűen képtelenek elszakadni az egyik vagy mindkét szülőtől, leginkább életük első pár hónapjában. 

A kicsik minden kétséget kizáróan a felnőttek tudtára adják, hogy csak a szoros közelségükben érzik magukat biztonságban, és azt szeretnék, ha valaki mindig a karjában tartaná őket. 

Ez az erőteljes kötődés az esetek többségében az édesanyjukhoz fűzi a babákat, de természetesen az sem kizárt, hogy az apukájukra „tapadnak” annyira, mintha tépőzárral lennének összekapcsolva.

(Fotó: Getty Images)

(Fotó: Getty Images)

A TikTokon például egyre több anya mutatja meg, hogy telnek a mindennapok egy tépőzárbaba társaságában, aki gyakran állítja komolyabb próbatétel elé a családokat. Mint mondják, ezek a kicsik nemcsak alváshoz igénylik a közelségüket, hanem a nap minden órájában, még akkor is, ha tombol a kánikula.

„A tépőzárbabák egy pillanatra sem akarnak eltávolodni a szüleiktől, még a másik szobába sem mehetnek át nélkülük. Hallani sem akarnak arról, hogy a saját szobájukban aludjanak, és a babakocsinak vagy az autósülésnek már a látványától is keserves sírásban törnek ki” – magyarázta az egyikük.

„Nagyon gyakran van lelkifurdalásom, amiért mindig mindent félbe kell hagynom: nincs rendesen beágyazva, hegyekben áll a szennyes, de egyszerűen nem tudok hatékony lenni, ha csak egy szabad kezem van” – fejtegette egy másikuk.

A kommentelők között még mindig felbukkannak azok, akik szerint ezeket a babákat elég lenne pár óráig sírni hagyni és minden megoldódna, a többség azonban úgy gondolja, hogy a gyerekek ragaszkodása az anyukájukhoz a világ egyik legtermészetesebb dolga. 

@varneyfamily This girl is my velcro baby. Getting anything done can be challenging. 🥹But I know one day she won’t want me anymore. #mom #velcrobaby #clingy #momlife #toddler #1yearold ♬ Funny - Gold-Tiger

Nyitókép: TikTok pillanatkép