Baba

Így változik, ki a kedvence a gyereknek

Vajon mikor kezdik a babák az anyát előnyben részesíteni az apával szemben? És mikor váltanak? Mikor jön el az a kor, amikor másokat is észrevesznek az édesanyjukon kívül?
2022. Április 10.
Így változik, ki a kedvence a gyereknek (kép: Getty Images)

“Születéskor a babák körülbelül 8-12 centiméterre látnak. Az életük első hónapjában az arcokat előnyben részesítik más látnivalókkal szemben. Két hónapos korukban már felismerik a környezetükben lévő ismerős arcokat, 7 hónapos koruk körül pedig képesek megkülönböztetni és előnyben is részesítik az ismerős arcokat az idegenekkel szemben” – mondta a Rompernek Dr. Jennifer Bragg, neonatológus.

A babák pedig elég nyilvánvaló okokból már korán az anyjukat részesítik előnyben – az ő hangjához vannak leginkább hozzászokva. De vannak más okok is. A babák szaglása és hallása hamarabb fejlődik ki, mint a látásuk, és hajlamosak ezekre támaszkodni, hogy felismerjék a szeretteiket.

“A legtöbb csecsemő 2-4 hónapos korában kialakul az édesanyja iránti preferencia. Születésüktől fogva a látás, a szaglás és a hangok kombinációja segít a csecsemőknek megkülönböztetni az anyjukat másoktól. A babák szeretik az anyjuk arcát nézni szoptatás közben” – mondja Bragg. “Aztán ott van még az illat, és az anyjuk hangja, amit egész idő alatt, amíg az anyaméhben voltak, hallgattak.”

Mikor kezdenek a csecsemők másokat is észrevenni?

A baba figyelme akkor kezdhet el vándorolni az apukája és más közeli családtagok felé, amikor idősebb lesz, és teljes mértékben azonosítani tudja a körülötte lévő embereket, azaz, amikor igazán elkezd szocializálódni.”A preferencia nem feltétlenül a csecsemő édesanyja felé irányul, hanem afelé, aki a csecsemő elsődleges gondozója – például lehet az apa, ha a baba elsősorban cumisüvegből táplálkozik” – mondta Dr. Alyssa Kuban, gyermekorvos a Rompernek. “A csecsemő elsődleges gondozójának preferálása 6 és 9 hónapos kor között kezdődik. Ekkor kezdődik a gyermekeknél a szeparációs szorongás, a normális fejlődés részeként.””Az élet első néhány hónapjában a csecsemők elkezdenek szociális interakcióba lépni. Ebben az időszakban általában az anyák jelentik számukra azt a személyt, akivel a leggyakoribbak az interakciók, és ezt követően kialakul az elsődleges kötődésük hozzájuk” – mondja Bragg. “Ennek ellenére a csecsemők ahhoz az egyénhez kötődnek, aki a leggyakrabban reagál a szociális jelzéseikre, például a sírásra vagy a mosolyra, és ez nem mindig az anya.”

Hogyan hívjuk fel magunkra a figyelmet?

Ha nem minket preferál a baba, de szeretnénk, ha kialakulna közöttünk is kötődés, akkor ennek a legegyszerűbb módja, ha reagálunk a baba jelzéseire, foglalkozunk vele, hogy megtanulják, megtapasztalják, hogy ránk is számíthatnak, mi is ott vagyunk nekik.”A leggyakoribb tényező, ami közrejátszik abban, hogy a csecsemő kit preferál, az, hogy ki eteti a legtöbbet ” – magyarázza Kuban. “Azonban ahogy a gyermek képes felülni és játszani, ez a preferencia megváltozhat. A csecsemővel való aktív játékkal töltött idő nemcsak a fejlődésük szempontjából fontos, hanem a szülőkkel való kötődés szempontjából is. A legjobb módja annak, hogy a szülő jobban kötődjön a csecsemőhöz, a játék, de ennek a játéknak a szülő részéről kell történnie, aki aktívan bevonja a csecsemőt. Például 9 hónapos korban a szülő építsen egy tornyot három építőkockából, és a baba döntse le; mindketten nevethetnek ezen az ok-okozati szituáción, és megismételhetik a játékot.”Az erős kötődés kulcsa az, hogy szeresd a kisbabádat, és teljes mértékben foglalkozz vele. “Szerintem a legfontosabb dolog, amit a szülőknek nem szabad elfelejteniük, hogy az a gyermek, aki már csecsemőként megtanul egészséges kötődéseket kialakítani, nagyobb valószínűséggel fog felnőttként hosszú távú kapcsolatokat kialakítani” – mondja Bragg.”A gyermekeddel való erős kötődés kialakításának kulcsa, hogy élvezd a vele töltött időt, sokat foglalkozz vele, és reagálj a jelzéseire. A szülői preferenciák többször is változnak, ennek megértése kulcsfontosságú ahhoz, hogy ne vegyük a szívünkre, ha a gyermekünk éppen a másik szülőt részesíti előnyben velünk szemben.”(Cikk forrása: romper.com)