Kisgyerek

Ezért válik kedvenc szülővé az apa a gyerek kétéves korában

Az újszülött időszakban a babának az édesanyjára van a legnagyobb szüksége, de kisgyermekkorban ez átfordulhat egy bizonyos ponton. Hirtelen azt akarhatja a kicsi, hogy csak apa öltöztesse át, etesse, meséljen neki este.
2020. November 16.
Mi az oka, ha kedvenc szülőt választ a kisgyerek? (Fotó: Getty Images)

A gyermek ekkor választ egy kedvenc szülőt magának, ami a fejlődés egy tipikus és teljesen normális szakasza, és idővel elmúlik. Ha éppen te vagy az a szülő, akit elutasít, érthető, ha kissé sértettnek érzed magad. A reakciód teljesen normális.

Miért választ kedvenc szülőt magának a gyermek?

Michele Borba nevelési oktató és szakértő szerint a gyerekeknek mindenképpen kötődniük kell. “Általában jobban kötődnek ahhoz, aki többet van velük, és akivel a legnagyobb biztonságban érzik magukat” – magyarázta.Ahogy a gyermek növekszik, szüksége lesz rá, hogy megtanuljon egyedül is elvégezni dolgokat. Amikor olyat játszik, hogy választ magának egy kedvenc szülőt, az az érzelmi és kognitív fejlődésének az egyik jele.

Teszteli a határokat, és új dolgokkal próbálkozik

A kicsi egyre növekvő függetlenségének a jele, hogy kedvenc szülőt választ. Nagyjából 2 éves korára rájön, hogy ő független a szülőtől. Minden bizonnyal azt is észreveszi, hogy ha egy kis időt tölt csak az egyik szülővel egyszerre, akkor minden figyelem rá irányul. Új dolgokat szeretne kipróbálni és felfedezni a preferenciáit. Lehet, hogy kíváncsi rá, hogy például hogyan működik a lefekvés előtti rutin csak apával.

Fejlődik a képzelete és a memóriája

A kisgyermek függetlenségi törekvései nemcsak fizikailag tágítják a világát. Új embereket is felfedez, és logikus, ha ez azzal a szülővel kezdődik, akivel kevesebb időt tud együtt tölteni. Egy másik személlyel együtt lenni – ez az első lépés a jövőbeli többi kapcsolat kialakításának útján. De szüksége lesz a te segítségedre az érzések megfogalmazásához, a lehetőségek mérlegeléséhez, a döntéshozáshoz.

A szeretetedet biztosnak érzi

Ha éppen nem te vagy a gyermeked kedvenc szülője, az nem azért van, mert nem érzi magát biztonságban veled, vagy nem szeret – éppen ellenkezőleg. Krista L. Swanson gyermekpszichológus szerint ez azt jelenti, hogy a gyermek elég biztos a szülő szeretetében ahhoz, hogy tudja, ha egy időre el is hagyja, mindig meleg fogadtatásra talál, amikor visszatér.

Mit tehetsz, ha a gyermeked éppen a másik szülőt részesíti előnyben?

  • Ne feledd, ezt nem szándékosan teszi gyermeked, nem érdemes megsértődni, vagy féltékenynek lenni. Mindkettőtöket szeret – ebben biztos lehetsz.
  • A gyermek hol az egyik, hol a másik szülőjét választhatja kedvencnek, de előfordulhat, hogy az adott szülő nem tud annyit a rendelkezésére állni. Ilyenkor érdemes nyugodtan, határozottan elmagyarázni az okot. Például ha éppen a gyermek édesapja a kedvenc szülő, és sokáig dolgozik, ezért nem ér haza időben, akkor mondd el neki, miért van ez így. Biztosítsd róla, hogy más alkalommal is tölthet majd együtt vele időt, például fürdetéskor vagy a meseolvasáskor alvás előtt.
  • Biztosítsd a szeretetedről a gyermeked, függetlenül attól, hány alkalommal utasít el téged, és ne próbáld ilyenkor rávenni, hogy hozzád kötődjön. Amikor te vagy a kedvenc szülő, ne halmozd el a figyelmeddel, igyekezd inkább bevonni a párodat is a tevékenységekbe, hiszen egy csapat vagytok, és a kommunikáció elengedhetetlen.
  • Próbáld megfejteni, mi működik a gyermekednél, és alkalmazkodj. Miért csinál valamit szívesebben az apukájával? Talán izgalmasabban adja elő az esti mesét – ilyenkor megpróbálhatod akár utánozni is. A párodnak és neked egy oldalon kell állnotok, ha a gyereknevelésről van szó, és érdemes törekedni a megosztott feladatokra és játékra, hogy ez kiegyensúlyozott legyen a gyermek életében.
  • Ha a pároddal töltene éppen együtt több időt, gondolhatsz erre úgy is, mint egy kis pihenésre. Ez az idő lehet akár egy kis én-idő is. Próbáld kihozni a legtöbbet belőle.

Forrás: smartparenting.com.ph