Gyerek

Mit jelent “elég jó” szülőnek lenni?

Az "elég jó" szülő nem törekszik arra, hogy tökéletes szülő legyen, és azt sem várja el, hogy gyermekei legyenek tökéletesek.
2020. November 11.
Mit jelent "elég jó" szülőnek lenni? (Fotó: Getty Images)

Az “elég jó anya” fogalmát először 1953-ban írta le D. W. Winnicott brit gyermekorvos és pszichoanalitikus: szerinte az elég jó anya jobb, mint egy tökéletes anya. A csecsemő számára teljes mértékben elérhető, de fokozatosan hozzászoktatja a babát a kevesebb jelenléthez, válaszul a kisgyermek képességére, hogy egyre nagyobb mértékben tudja kezelni édesanyja távollétét. Így a gyermek fokozatosan megtanulja kezelni az élettel járó frusztrációkat is.

Bruno Bettelheim 1987-ben írta meg az “Egy elég jó szülő” (A Good Enough Parent) című könyvét, Winnicott ötleteire építve. Azt javasolta, hogy a szülők kerüljék, hogy ők “teremtsék meg” olyannak gyermeküket, amilyennek látni szeretnék, helyette segítsék abban, hogy olyan személy lehessen, amilyenné válni szeretne. Ahogy könyvében írta: “A tökéletesség elérésére irányuló erőfeszítések általában zavarják a mások – köztük a gyerekek tökéletlenségére – adott elnéző választ, melyek egyedülálló módon teszik lehetővé a jó emberi kapcsolatokat.

Bettelheim szerint, amikor problémák merülnek fel, egy perfekcionista keres valakit, akit hibáztathat – de akár önmagára, akár másra irányul, a hibáztatás soha sem hasznos. Ezt a nézetet osztja Carol Dweck pszichológus is, aki szerint a hibáztatás soha nem vezet jóra. Ő John Wooden kosárlabdázót és edzőt idézte: “Nem vallottál kudarcot, amíg nem kezdesz el hibáztatni.” Számára a hibák és a vereség elfogadható volt, de a hibáztatás nem.

Dona Matthews fejlődéspszichológus, “Az intelligencián túl: A boldogan eredményes gyereknevelés titkai” (Beyond Intelligence: Secrets for Raising Happily Productive Kids) című könyv szerzője szerint a babának kezdetben szüksége van valakire, aki teljes mértékben elkötelezett az igényei kielégítése mellett. Azonban ahogy a gyermek nő fel, az igényei is változnak. Hogyan lehetsz elég jó szülő?

  • Legyél jó önmagadhoz. Senki nem képes mindent megtenni, a szülői létben se a tökéletességre törekedj, mert ez csak frusztrálni fog. A cél, hogy elég jó legyél.
  • Mosolyogj a hibákra. Ember vagy, a gyermeked is ember, a párod is ember. Mind hibáztok, mind hibázunk, és ez rendben van, hiszen a hibák révén tanulunk meg jobbnak lenni.
  • Tiszteld gyermeked egyéniségét. Hallgasd meg, a füleddel és a szíveddel is. Dolgozz azon, hogy megértsd olyan személyként, aki különbözik tőled.
  • Koncentrálj a problémamegoldásra. Senkit ne okolj, sem magadat, sem a gyermekedet, sem a párodat, sem az időjárást. Helyette fókuszálj arra, hogy javíts a dolgokon.
  • Biztosítsd gyermekednek a segítséget, amelyre szüksége van. Legyél szerető, jelenlévő, elérhető szülő, de ne próbálj meg sokkal többet adni, mint amire szüksége van. Hosszú távon kontra produktív és kimerítő helikopterszülőnek vagy tigrisszülőnek lenni.
  • Bízz a gyermekedben, hogy rá fog jönni a megoldásra. A legjobb módja, hogy elsajátítsa a megküzdési készségeket az életben való boldoguláshoz, ha megtanulja konstruktívan kezelni a problémákat. Erre a legjobb hely az otthon biztonsága.
  • Keresd a lehető legjobb okot a nem megfelelő viselkedés mögött. Ha a gyermeked olyat tesz, amit rossznak látsz, keresd meg, milyen impulzus vagy szükség lehet a viselkedés oka. Lehet, hogy például több információra van szüksége, mit vársz tőle, vagy éppen egyszerűen csak éhes. A gyerekek nem mindig tudják kifejezni, mit éreznek vagy gondolnak, még kevésbé ezt összefüggően kifejezni.
  • Ünnepeld és támogasd a lelkesedését. Lehet, hogy olyan dolog érdekli majd, ami téged nem, legyen szó sportról, hobbyról, zenéről, vagy bármi másról. A legfontosabb, hogy tiszteld és támogasd az érdeklődését, a lelkesedését.
  • A mára fókuszálj, ne a holnapra. Gyermeked gyermekkori tapasztalataira koncentrálj, ne arra, hogyan halad a felnőttkor felé. Olyan iskolát válassz, ahol élvezi a tanulást, ne olyat, ami a lehető legjobb bizonyítványt adja neki.
  • Bízz magadban. Az elég jó szülőség a szeretettel, türelemmel és empátiával együtt tényleg elegendő.

Forrás: psychologytoday.com