Kisgyerek

Kádár Annamária: ez a szülők 10 parancsolata

Minden szülőnek fontos, hogy adjon valamilyen útravalót a gyerekének. Dr. Kádár Annamária pszichológus, meseterapeuta adja meg a választ útravaló és elég jó szülőség kérdéseiben.
2017. Szeptember 26.

Kádár Annamária: ez a szülők 10 parancsolata

A divany.hu kérdezte dr. Kádár Annamária pszichológust, meseterapeutát, számtalan könyv szerzőjét és két gyerek édesanyját arról, hogy mit lenne érdemes adni a gyerekeinknek útravalóul. A pszichológus 10+1 pontban foglalta össze a legfontosabbakat:

1. Légy gyerekes! Ez sokat segít nekem a felnőtté válásban.

2. Fogd meg-, és engedd el a kezem! Mindegyiket akkor, amikor kell.

3. Élményeink, emlékeink, szertartásaink, rítusaink a legnagyobb közös kincseink. Legyen időd az apróságokra!

4. Kérlek, ne hasonlíts senkihez! Én én vagyok, és így vagyok jó.

5. Higgy bennem, bízz bennem! Hited hamuban sült pogácsaként kísér vándorutamon. Nem a te álmaidat váltom valóra, hanem a sajátjaimat. Tudj örülni ezeknek!

6. Én vagyok a te királylányod, királyfid. Értékes vagyok! Kérlek, szeress feltétel nélkül!

7. A legnagyobb ajándék, amit adhatsz, az idő a véges életedből, és hogy mellettem állsz, amikor szükségem van rád.

8. Mesélj nekem nagyanyámról, nagyapámról, önmagadról, gyermekkori élményeidről! Ahhoz, hogy repülni tudjak, szükségem van gyökerekre is!

9. Mutasd ki az érzéseidet, beszélj róluk, oszd meg velem, mi az, aminek örülsz, mi az, ami fáj. Így én is legyőzhetem a belső sárkányaimat.

10. Legyen türelmed kivárni munkád eredményét! Sokszor úgy gondolod, hiábavaló volt, de ez nem igaz, csak pillanatnyilag tűnik úgy.

+1

Ne aggódj, hogy mi lesz majd velem, ha nem leszel! A meséiden, történeteiden, emlékeiden keresztül mindig élni fogsz bennem.

A pszichológus azt is elmondta a divany.hu-nak adott interjúban, hogy olyan dolgokat érdemes átadni a gyerekeinknek, amelyek segítségével képes lesz felállni nehéz, kilátástalannak tűnő helyzetekből, olyan kapaszkodókat, amelyek segítségével küzdeni tud, bátor és hittel teli lesz.

Fontosnak tartja, hogy bár nem hagyhatjuk figyelmen kívül a teljesítmény- és versenyorientált világunkat, de időként tudni kell megállni, sőt akár ki is szállni a mindennapi mókuskerékből.

Saját legnagyobb erényének azt tartja, hogy derűs, olyan aki, sokat nevet, hogy bele tudja szeretni a világot gyermekei szívébe. Képes arra, hogy a világot egy jó helyként mutassa meg a gyerekeinek, ahol érdemes élni és küzdeni is. És hogy örök gyerek maradt.

Gyengeségei között említi a szeleburdiságát, és az időnként rá jellemző öntörvényűséget.

Dr. Kádár szerint a gyerekek a legjobb EQ fejlesztők, a nevelési helyzetekben a szülők állandóan arra van késztetve, hogy rugalmasak legyenek. Állandó alakulás, alkalmazkodás a szülői lét egyik eleme.

Ő is kiemeli a mese, a mesélés szerepét: a belső képteremtés fontosságát, amellyel a gyerek a félelmeit, szorongásait győzi le, oldja föl.

Mesehallgatás közben nagyon intenzív belső munkát végez, elképzeli, amit hall, és egy belső illusztrációban megrajzolja saját történetét. A mesélővel való személyes kapcsolata segíti abban, hogy érzelmi biztonságban érezze magát, ellazuljon, átadja magát annak a lebegő tudatállapotnak, amelyben a belső képvilágát megelevenítheti, és létrehozhatja a belső mozit.”

Kapcsolódó cikkeink gyereknevelés témában:

Forrás: divany.hu